Endometrial Hiperplazi
Rahim iç tabakasına “endometrium” denir, Endometrial Hiperplazi ise rahim duvarı kalınlaşmasını ifade eden bir tıbbi tanımlamadır. Rahim, bebeğin içinde geliştiği ve büyük bir kısmı kas olan bir organdır. Adet döngüsü gerçekleştiği sürece, gebeliğe hazırlık olarak bir miktar kalınlaşan ve gebelik gerçekleşmediğinde oluşan fazla dokuyu dışarı atan rahim, bu durumun dışında bir kalınlaşma yaşıyor ve normalden daha fazla bir kalınlaşma gerçekleşiyorsa Endometrial Hiperplazi olup olmadığı bir uzman tarafından araştırılmalıdır. Endometrium yani rahim iç duvarında meydana gelen anormal kalınlaşma, dikkat çekicidir ve çeşitli belirtiler ile fark edilir.
Endometrial Hiperplazi Belirtileri
Her ne kadar kişiden kişiye değişen belirtilerden söz etsekte Endometrial Hiperplazi belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Normalden uzun süren adet kanaması,
- Geçen aylara oranlara adet kanamasında artış olması,
- Adet düzensizliği,
- Adet dönemlerinde şiddetli ağrı yaşanması,
- Adet döngüsünün yani kanamanın 1. gününden sonraki ay kanamanın başlamasına olan sürenin 21 günden az olması
- Adet dönemlerinin arasında kanama ya da kahverengi lekelenmelerin yaşanması.
Endometrial Hiperplazi, genellikle 35 yaşın üzerinde olan, adet düzensizlikleri yaşayan, menopoz dönemine yakın olan kadınlarda, hormonal bozukluklara bağlı olarak gözlemlenir. Bununla birlikte belli rahatsızlıklar Endometrial Hiperplazi riskini artırır. Diyabet, Obezite ve Polikistik Over bu noktada ilk akla gelen hastalıklardır. Bu tür rahatsızlıklara sahip olanların, düzenli olarak Jinekolojik muayene olması, hastalıkların teşhis ve tedavisinde son derece önemlidir. Ultrason ile belirlenen duruma, rahim biyopsisi (endometrial biopsi) ile kesin tanı konur.
Atipili Hiperplazi ve Atipisiz Hiperplazi
Rahim kalınlaşması kanser öncüsü olarak ta görüldüğü için endişe yaratır. Bu durum ilerler ve tedavi edilmezse, rahim kanseri gelişebilir. Atipili hiperplazilerde, farklı hücreler görülmeye başlar bu kanser olabilme ihtimalini doğurur. Bu oran Atipisiz hiperplazilerde %1-3, atipililerde %8-29 arasındadır. Atipisiz hiperplazide kansere dönüşme süreci 10 yılken, atipili de bu yaklaşık 3-4 yıldır. Üreme çağına göre menapoz sonrası dönemde daha sık gözlenir.
Rahim Biyopsisi (Endometriyal Biopsi) Nedir? Yapılma Nedeni Nedir?
Özellikle endometrial hiperplazi gibi rahim içinde ultrasonda kalınlaşma görülmesi durumunda, uzun süreli adet kanamalarında ya da polip olasılığında rahim içinden biyopsi alınabilir.
Rahim Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Anestezisiden sonra kanülle rahim iç dokusundan vakumla örnek alınır. Alınan örnek patolojik inceleme için gönderilir.
İstanbul Kadın Doğum Uzmanı aramalarınıza artık son verebilirsiniz, Nişantaşı Jinekolog arayışınız için çok uzağa gitmenize gerek yok. İletişimi kuvvetli ve başarılı doktorumuz Banu Göker Özdemir’den hemen randevu alıp, sağlık sorunlarınız ile ilgili profesyonel destek alabilirsiniz. “Rahim biyopsisi ne kadar sürer?, Rahim biyopsisi kaç günde çıkar?, Rahim biyopsi sonrası hasta nelere dikkat etmeli?” gibi konularda size ayrıntılı bilgi verilen, güler yüzlü ve profesyonel bir ekiple size kapılarını açan kliniğimize her zaman davetlisiniz.