Gebelikte anne adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri beslenmedir. Özellikle bulantı, kusma, iştahsızlık gibi durumların çok sık olduğu ilk üç ayda kilo alamayan ve hatta kilo kaybeden gebeler bebeğini besleyememe endişesini taşırlar. Bununla birlikte anne adaylarının gebelikte aldığı kilolarda endişe oluşturmaktadır.
Gebelikte beslenmek hem anne adayının sağlığı, hem de içerde bulunan bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu noktada sağlıklı beslenmek kadar bilinçli beslenmekte önem kazanmaktadır. Öncelikle anne adaylarının aklına ilk “Ne kadar yemek yemeliyim ve yemeğimi ne kadar arttırmalıyım?” soruları gelmektedir.
Özellikle gebeliğin ilk üç ayında henüz çok küçük olan bir fetusun anne adayından ekstra çok bir fazla bir kaloriye ihtiyacı yoktur. Gebeliğin ilerleyen haftalarında tekiz gebelikler için bir annenin ekstradan 300 kalori günlük ihtiyacı olmaktadır. Bu da yaklaşık bir bardak yağlı süt ve 1.5 dilim ince ekmek ve bir muza denk gelmektedir. Eğer ikiz gebeliklerde hamilelikse bu kalori ihtiyacı iki katına çıkmaktadır. Ayrıca gebelikte vitamin ve minerallerin bulunduğu preparatların kullanılması önemlidir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında folik asit kullanımı önemlidir. Folik asit bebeğin beyin ve omuriliği ile ilgili bir takım anomalinin (nöral tüp defektleri) önlenmesine yardımcı olmakla birlikte genel olarak fetusun ve plasentanın büyümesinde ve gelişmesinde olumlu rol oynar. Folikasit güçlendirilmiş tahıllar, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyunda yoğunlukla bulunmaktadır. Bunun dışında günlük 400 µg folik asit içeren bir preparatın ayrıca alınması da önerilmektedir. Tüm gebelik boyunca Folik Asit, Demir, Kalsiyum, D Vitamini, Omega 3 Yağ Asitleri, B ve C Vitamini kullanmakta önemlidir.
Güçlü kemikler ve sağlıklı dişler için gerekli olan kalsiyum sütte, peynirde, yoğurtta ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde, badem ve susamda yoğunlukla bulunmaktadır. Ayrıca kalsiyum içeren multivitamin desteği de gebelikte önerilir. Kandaki alyuvarların artmasına ve böylece bebeğe daha çok oksijen gitmesini sağlayan Demir özellikle kırmızı et, balık, tavuk, kuru fasülye, bezelye ve demirle zenginleştirilmiş tahıllarda, üzümle erikte bulunmaktadır. Gebelerin günlük ekstra 27 mg demire ihtiyaçları vardır, bu nedenle özellikle 2. Trimesterdan itibaren bir demir preparatı kullanımı önerilmektedir.
Gözler için, cilt ve kemik büyümesi için yararlı olan vitamin A özellikle havuç, yeşil yapraklı sebzelerde ve patateste bulunmaktadır. Dişler, kemikler ve diş etleri ve ayrıca bağışıklık için önemli olan vitamin C narenciye, brokoli, domates ve çilekte yoğun olarak bulunmaktadır. Yine fetusun gözü, cilt ve kemik gelişimi için önemli olan D vitamininin en iyi kaynaklarından biri güneş ışığıdır. Bununla birlikte sütte, somon ve sardalya gibi yağlı balıklarda da D vitamini oranı yüksektir.
B 6 vitamini kanda alyuvar sayısını artırmaktadır, aynı zamanda vücudun proteinden yağlardan ve karbohidrattan yararlanmasına yardımcı olur ve B6 vitamini için kırmızı et, karaciğer, tahıllar ve muz iyi bir kaynaktır. Yine alyuvar sayısını arttırmaya faydalı olan ve santral sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri olan vitamin B 12 de kırmızı et, balık, kümes hayvanları ve sütte bulunmaktadır. Bu nedenle vejetaryenlerin özellikle B 12 vitamini desteği alması önemlidir. Omega 3 yağ asitleri bir çok balıkta doğal olarak bulunur ve bu yağların bebeğin beyin, görme ve entellektüel fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri vardır. Gebelikte haftada en az iki kere balık tüketimi önerilmektedir fakat bazı büyük balık türlerinde civa miktarı fazladır. Civa bazı doğum anomalilerine sebep olabilecek ağır bir metal olduğu için dikkat edilmelidir. Özellikle Uskumru, Kılıçbalığında civa miktarı fazladır. Ayrıca ton balığını haftada 150 gr dan daha fazla tüketmemekte fayda vardır. Brokoli, ıspanak, karnıbahar, ceviz ve keten tohumunda da Omega üç yağ asidi bulunmaktadır. Bunlardan da ihtiyaç karşılanabilir.