Genital Siğiller
Kondilom olarak adlandırılırlar ve HPV enfeksiyonunun bir belirtisi olarak ortaya çıkarlar. Genital siğiller, açık ve koyu kahverengi kabarıklıklar olarak görünürler ve bazen sadece lekeler halinde de görülebilirler. Bazen tek bir siğil oluşurken, bazen birkaç tane bir arada olabilir ve karnabahar görüntüsü oluşabilir. Hastalar bazen genital siğilleri et beni sanabilir ve dolayısıyla fark edilmemiş olabilirler. Ancak kaşıntı oluşturacaktır ve cinsel ilişki sırasında da kanama ortaya çıkabilir. Genital siğiller, 200 kadar çeşidi olan ve 40 tanesi de bu rahatsız edici durumu oluşturabilen HPV virüsünün bulaşmasına bağlı olarak oluştuğundan, nasıl bulaştığını bilmek ve korunma yollarını dikkate almak önemlidir.
Genital Siğil Nedir?
HPV virüsü ile bağlantılı olarak vücutta ortaya çıkan kabartı şeklindeki yapılar, kendini tekrarlayabilen lezyonlardır. Eğer erken dönemde tedavi edilmezse, kişi kanser ile karşı karşıya kalma riskine sahiptir. HPV virüsünün bulaşmasının ardından 10 – 15 yıl içerisinde tedavi edilmezse, nadirde olsa kanser riski muhtemeldir.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda genital siğiller genellikle vajina duvarında ve de dış genital bölgelerde yerleşmiş durumdadır. Özellikle anüs, anal kanal ve seviks en yaygın olarak rastlanılan konumlarıdır. Bu bölgede küçük, ten rengi ve gri şişlik şeklinde yapılar karşınıza çıkabilir. Karnabahar formunda büyüyen ve yayılan bu yapılar, birbirine yakın birkaç siğil ile gelişir. Kaşıntı ve rahatsızlık hissinin eşlik ettiği durum, cinsel ilişki sırasında kanamaya neden olur. Genital siğiller bazen gözle görülemeyecek kadar küçük yapılar olabilirken, bazen ise bariz bir şekilde görülüp tespit edilebilecek boyutta olabilirler. Bu sebeple kişinin kendini kontrol etmesi ve rahatsızlıklarını değerlendirip, bir hekime başvurması önemlidir.
Genital Siğiller Nasıl Bulaşır?
HPV virüsü, cinsel yollar bulaşmaktadır. Vajinal ve anal ilişkinin dışında, kondomun kapatmadığı deri ile temasta da bulaşabilir. Nadiren oral ilişki ile bulaştığı görülür ve ortak havlu, çatal, kaşık ve benzerinin kullanılması ile bulaşmaz. Bazen bulaşma gerçekleşmiştir ama siğil oluşumu görülmemiştir. Herkeste genital siğil oluşturmayabilir. Bir grupta ise bulaştıktan sonraki ilk birkaç yıl siğil oluşumu gözlenmese de sonrasında ortaya çıkabilir ve geçen bu zaman zarfında kişi bulaştırıcı durumundadır.
Genital Siğil Tedavi Yöntemleri
Genital siğil tanısı konulduktan sonra yapılacak olan uygulamalar, genital siğilin ortadan kaldırılmasını sağlar. Ancak bu tedaviler HPV virüsünü vücuttan temizlemez. Genel olarak uygulanan tedaviler ise kremler, Elektrokoterizasyon, cerrahi yöntemler ve benzeridir. Mevcut duruma göre, siğil sayısına göre farklı tedaviler tercih edilebilir.
Bu tür rahatsızlıklar söz konusu olduğunda, zaman kaybetmeden bir uzman doktora başvurmak son derece önemlidir. Çünkü zaman kaybetmek, hastalığın ilerlemesine ve daha kötü bir hal almasına sebep olabilir ve bulaşıcılığı hakkında bilgi sahibi olmayanlar, başkalarına da bulaştırabilir.
Genital Siğiller Nasıl Bulaşır?
Genital siğillerin en sık ve en kolay bulaştığı yol, cinsel ilişkidir. Bunun dışında halka açık kalabalık tuvaletlerin, sauna, havuz, hamam ve benzeri ortak alanların kullanımı, ortak kullanılan havlu ve benzeri ile bulaşması mümkündür. Yani sadece cinsel temasla değil, daha pek çok farklı şekilde bulaşması mümkündür.