Hafta Hafta Gebelik

Hamilelikte 1. Ay 

Hafta Hafta Gebelik

Hamileliğin başlangıç tarihi; son regl tarihinizden ortalama 3 hafta sonra oluşan bebeğinizin karnınızdaki yolculuğunun ilk günlerini kapsar.

Anne adayında yumurtlamanın gerçekleştiği günler (son regl tarihinden başlayarak ortalama 14-3 ila 14+3 günleri olur) sperm ile yumurtanın döllenmesi ile Zigot adı verilen bir hücre oluşur ve bu hücre bölünmeye başlar. Zigot bölünmeye devam ederek Blastomer adı verilen bir hücre kümesi oluşturur. 3 güne yakın bir sürede rahme doğru ilerleyerek rahim iç duvarına yerleşir. Bebeğin tüm vücudunu tamamlayacak üç katman halinde olan bu hücre, 4-5. haftalar arasında embriyo haline gelmeye başlar, 5. haftanın başında o artık bir embriyo olmuştur. Embriyo oluştuğunda bebeğinizin organlarının temeli oluşmuştur, omuriliğin yeri de kararlaştırılmıştır. Embriyonun arkasında dizi dizi oluşan hücreler bebeğin nöral tüpünü (omurilik) oluştur. Bunların en üstünde de beyni oluşturacak olan dokular oluşur ve sindirim sisteminin de temelleri atılmıştır.

Bebeğin boyu 1. ayın sonunda yaklaşık 1.5-3 mm’dir.

Bir yumurtanın bir sperm ile döllenmesi sonucu iki veya üç zigota bölünmesi ile aynı yumurta ikizleri/üçüzleri oluşur. Birden fazla yumurtanın serbest bırakılarak ayrı döllenmesi ile de ayrı/çift yumurta ikizleri/üçüzleri oluşur.

1 Aylık Hamilelikte Bebeğin Cinsiyet Oluşumu

Cinsiyet kromozomları X ve Y şeklinde iki gruba ayrılır. Yumurtalar sadece X kromozomu taşır. Spermler ise eşit sayıda X ve Y kromozomu taşırlar. X kromozomlu spermin yumurtayı döllemesi ile XX yani kız bebek oluşmaya başlar. Y kromozomlu spermin yumurtayı döllemesi sonucunda da XY, yani erkek bebek oluşur. Bu durumda bebeğin cinsiyetini belirleyen spermdir.

Hamilelikte 1. Ay Ultrason Görüntüsü

Hamilelikte 1. ay bebek görüntüsü için vajinal ultrason muayenesi gerekir. Embriyo; içinde amniyon sıvısının yer aldığı şeffaf bir baloncukta (amniyon kesesi) yüzen bir karides şeklindedir.

Hamilelik kesesi oluştuktan sonra beraberinde bebekte yolk kesesi oluşmuştur. Ancak 1 aylık gebelik muayenesinde bu kese görünmez. Bu kese yumurta kesesi olarak da adlandırılır. Embriyonun gelişiminde önemli rol oynar ve yapısı gereği adeta karaciğer görevi görür. Bağışıklık oluşumunu sağlayan yolk kesesi, 10-12. haftalar arasında azalarak yok olur. Kesenin boyu her hamilede farklı olmakla birlikte 3-5.5 mm arasında değişir. İçi siyah görünümlü olan yolk kesesi, bebek 8-10 mm boyuna ulaştığında ultrasonda rahatlıkla gözlenebilir. Yolk kesesi gebelik kesesinin duvarına neredeyse yapışıktır. Bebek büyüdükçe, gebelik kesesi ile rahim arasındaki koryon boşluk azaldıkça yolk kesesi de sıkışarak ortadan kalkar.  

Hafta Hafta Gebelik Hamilelikte 2. Ay 

2.Ayda Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 2. ayının başında henüz bir nokta kadar küçük olan bebeğiniz, içinizde büyürken mucizevi dönüşümler geçirir.

Karnınızdaki 2. ayında embriyo olarak yaşamını sürdürecek olan bebeğinizin vücut yapısında ektoderm, mezoterm ve endoderm adı verilen 3 ana katman oluşur. Ektoderm bebeğin sinir sistemi, omurilik sistemi, kulakları, gözleri, bağ dokuları, iç kulağı, cildi ve tüylerini oluşturan yapıdır. Mezoterm kalp ve dolaşım sistemini ve iç organlarını oluşturur. Yine bu katman ileride kaslar, kemikler, üreme organları ve böbreklerin oluşmasını sağlar. Endoderm ise akciğerler, bağırsaklar ve mesane gibi iç organlar, tiroitler ve pankreası oluşturan katmandır.

2. ayın başında beyni oluşturan 2 adet yapı ve kuyruk sokumunun ilk aşamaları oluşmaya başlamıştır. Bebek, beyinden kuyruğa dek uzanan bir tüp görüntüsünü almıştır. Bu tüp boyunca bazı organların oluşum temelleri atılır.

Embriyo, amniyon kesesi adı verilen sıvı dolu bir baloncuğun içinde gelişimini sürdürür ve hamilelik boyunca bu kesenin içinde büyür. Birkaç hafta boyunca bebek sadece membran kaplı olan ve yolk kesesi adı verilen bir yapı tarafından beslenir. Bu ayın başından itibaren tamamen oluşana kadar plasenta kan hücreleri üretmeye devam eder. Yolk kesesi bebeğe kan hücreleri sağlamaya devam ederken diğer yandan plasenta ve göbek bağı bebeğin annesine, dolayısıyla yaşama tutunması için görevini yerine getirmeye başlayacaktır. Yolk kesesinin tamamen yok olması, 3. ay ortalarında gerçekleşir.

Gebeliğin 2 ayının sonunda ise bebeğiniz embriyodan fetusa geçişini tamamlamak üzere olacak ve büyüme hızı 1,5 aylık gebelikten 2. ayın sonuna kadar 4 katına çıkmış olur.

2. Ayın Sonunda Bebeğin Boyu

2. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 15-16 mm’ye çıkmıştır, küçük boy bir çilek kadardır.

Kemik yapısı henüz kıkırdak doku şeklinde olan bebeğinizin el ve ayak parmakları oluşur, ama tam olarak birbirinden ayrışmaz ve boyları da çok kısadır. Bileği, dirseği ve diz eklemleri görünür. 2 aylık gebelikte bebeğin yüzündeki ayrıntılar daha da belirgin gelişmeye devam eder: Burun, dudaklar ve kulaklar daha da belirginleşir. Göz kapakları neredeyse son şeklini almaya hazırdır. Göz yapıları da oluşmaya devam eder. Gözlerin boyu büyümeye ve renklenmeye başlar.

Anne karnında 2 aylık bebekte kalbin dört odası da oluşmuştur ve kalbi her geçen gün güçlenir.

Ön beyin, orta beyin ve arka beyin ise gelişimini neredeyse tamamlamıştır. Merkezi sinir sistemi ile beraber akciğer, pankreas, bağırsak gibi ana organların gelişimi devam eder.

2. ayda bebeğin cildi oluşmasına rağmen, saydam bir yapıdadır. Damak yapısı gebelikte 2. ayın sonunda oluşmaya başlamıştır. 2 aylık bebekte cinsel organlar daha da belirgin oluşmaya başlar. Ancak kız mı veya erkek mi olduğu anlaşılmaz ve bebeğin cinsiyeti genellikle 16 haftadan önce ultrasonda görülmez.

Hamilelikte 2. Ay Ultrason Görüntüsü

2 aylık bebeğin ultrasonda hareket ettiğini görebilirsiniz. Bazı bebeklerin kol ve bacak hareketleri dahi görülebilir ama anne adayı bu hareketleri henüz hissetmez.

Anne karnında 2 aylık gebelik görüntüsünde bebek hala ters bir C şeklinde duruyor olur. Önceki haftaya nazaran daha dik duran başı, bedenine göre hala büyük ve bedeniyle neredeyse aynı boydadır. Bebeğin kalp atışları bu hafta ultrasonda görülebilir. Kol ve bacak oluşumları ve göz kısmı da net görülebilir.

Hamilelikte 2. Ayda Anne Vücudundaki Değişiklikler

Bebeğin anne karnında güvenli gelişimi için, annenin rahim ağzı mukus tıkacı (serviks) oluşumunu tamamlamıştır. 2. ayın sonunda rahim neredeyse bir portakal büyüklüğüne gelmiştir. 2 aylık hamilelikte rahim mesanenin üzerinde durur. Bu da idrarınız az bile olsa sık idrara çıkma hissine neden olabilir. Bu durum, hamileliğin orta ayları boyunca ortadan kalkacak, ancak hamileliğin son aylarında rahim tekrar mesane üzerine ağırlık verecektir.

Doktorunuz 2. ay sonunda folik asit takviyesini kesmenizi önerebilir. Çünkü bu haftaya kadar bebekte beyin ve omuriliğin yerleşmiş olduğu kanalın (nöral tüp gelişimi) gelişimi tamamlanmıştır.

Hamileliğin ikinci ayında bebeğin yerleştiği rahim iç tabakasının gelişiminden sorumlu hormonun işlevi, yumurtalık dokusundan, bebeğin beslenmesinden sorumlu plasenta adlı yapıya devredilecektir. Bu devir aşamasında bazı anne adaylarında lekelenme tarzı kanamalar olabilir.

Ayrıca 2. ayda regl döneminize denk gelen tarihlerde regl sancılarına benzeyen kramp tarzı ağrılarınız ve bazen lekelenme tarzı bir kanama da olabilir. Her ne kadar bazı gebeler için bu durum olağan olsa bile, 2 aylık gebelikte kanama ile karşılaşırsanız, vakit kaybetmeden doktorunuza durumu bildirmelisiniz.

Diğer 2 Aylık Hamilelik Belirtileri Şunlardır:

  • Yorgunluk hissi,
  • Aşırı uyku isteği,
  • Sık idrar yapma isteği,
  • Meme bölgesinde şişkinlik, sızı ve hassasiyet,
  • Bel bölgesinde kalınlaşma,
  • Mide bulantısı, mide yanması ve sindirim güçlüğü,
  • Baş ağrıları,
  • Kabızlık,
  • Ciltte kuruluk, kaşıntı ve sivilcelenme.

Bazı anne adaylarında bu 2 aylık gebelik belirtilerinin bir kısmı veya hiçbiri görülmeyebilir. Bu hamilelikler de genellikle sağlıklı bir şekilde ilerler. Yine de bu anne adayları da rutin muayenelerini yaptırmalı, beslenmelerine, aşırı veya ani hareketler yapmamaya ve ağır kaldırmamaya dikkat etmelidirler.

Hamilelikte 2. Ayda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte 2. ayda hormonal sebeplerle anne adayları bazı kaygılar yaşayabilir. Olumsuz duyguların temelinde hamilelik ilerledikçe çirkin görünme ve cinsel anlamda eşinden uzaklaşma korkusu da yatabilir. Bu kaygıların eşle paylaşılması ve bazı önlemlerin alınması anne adaylarını çok rahatır.

Ayrıca bakımlı olmak ve görünmek anne adayına iyi gelir. Planlı bir hamilelikte, hamilelik öncesinde saçı doğal renge boyatmak iyi bir çözümdür. Her ne kadar bu konuda bilimsel bir araştırma yapılmamış da olsa hamilelik boyunca saç boyatma gibi ihtiyaçlara ara verilmelidir. 

Mide Bulantısı ve Sindirim Güçlüğü İçin Öneriler

Bazı anne adayları için 2. ayda mide bulantıları kaçınılmazdır. İşte bu süreci atlatmanızı sağlayacak birkaç öneri:

  • Yağlı yiyecekler tüketmeyin,
  • Sık sık ve az yiyin,
  • Yataktan kalkmadan önce az tuzlu bir kraker atıştırın,
  • Nane çayı tüketin.

Eğer sık sık şiddetli kusmanız olursa vücutta su kaybı meydana gelebilir. Bu durumda hastanede serum almanız gerekebilir. Serum ile kaybedilen su ve mineraller yerine konmuş olur. Eğer serum aldığınız günden sonraki günler mide bulantınız ve kusmalarınız yine şiddetli şekilde devam ederse, doktorunuz bulantı önleyici bir ilaç önerecektir. Hamilelikte de kullanılabilecek doktorunuzun önerebileceği bulantı önleyici ilaçları mevcuttur.

Mide yanması ve sindirim güçlüğü çekmemek adına ise şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Çok kilo almamaya çalışın,
  • Yiyecekleri yavaş ve çok çiğneyerek yutun,
  • Baharatlı ve acı yiyecekler tüketmeyin. Şarküteri ürünlerinden uzak durun. Çikolata ve fazla miktarda kahve tüketmemeye özen gösterin,
  • Sıkı kıyafetler giymeyin,
  • Abur cubur ve fast food yiyecekler tüketmeyin. Kendinize evde sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın.

Aşerme

2 aylık hamilelerde bazı yiyeceklere karşı aşırı bir istek görülebilir. Tüm hamilelik boyunca da ara sıra devam edebilen ve aşerme olarak adlandırılan bu durum, genellikle hormonal değişimlerin sonucu olarak oluşur. Aşermenin, vücudun eksik olan bir vitamin veya minerale ihtiyaç duymasından dolayı da yaşanabileceği belirtilir. Özellikle de yoğun mide bulantısı yaşayan ve bazı yiyeceklerden mahrum kalmak zorunda olan anne adaylarında bu durum daha sıklıkla ortaya çıkabilir. Aşermek, bazen eşinden ve yakınlarından fazla ilgi görmeyen anne adaylarında da bir ilgi çekme yolu olabilir. Her ne olursa olsun, bedenin isteklerine duyarsız kalınmamalı ve anne adayı mümkünse (mevsimiyse ve bulunabilecek bir yiyecekse) arzu ettiği yiyeceği yemelidir.

Hamilelikte 3. Ay 

3.Ayda Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 3. ayında embriyo evresi bitti ve bebeğiniz fetüs olmuştur. Fetüs, anne karnında 10. haftadan doğuma kadar bebeğe verilen isimdir.

3 aylık gebelikte bebekte neredeyse tüm organlar çalışmaya başlamıştır. Pankreas, insülin üretmeye başlamış, 3. ayın sonunda bağırsakları karnın içine tam olarak yerleşmiş durumdadır. Bebeğiniz artık daha önceleri kan hücreleri sağlayan yolk kesesine ihtiyaç duymaz. Çünkü bu görevi artık kemik iliği, dalak ve karaciğer üstlenmiştir. Yolk kesesi (yumurta kesesi) bu yüzden 3. ayın sonunda tamamen kaybolur.

Bebeğinizde kol, bacak ve parmak gibi uzuvlar gelişmeye devam eder. Uçlarında dokunma yerleri gelişmiş olan minik parmakları uzar. 2. ayda perde yapısıyla birbirine yapışık olan parmaklar, bu ay ayrışmaya başlar.

3 aylık hamilelikte bebeğin omuz ve dirsek yapıları oluşmaya devam eder. Kıkırdak yapıları giderek kemikleşmeye başladı. Kemik gelişimi, eklemlerin gelişimini destekler. Bebeğin kafatası daha ideal olarak şekillenmiştir. Boynu giderek daha da belli olmaya başlar, sırtı daha da düzleşmiştir.

3. ayın sonunda kalbi geçen haftalara göre bir tık daha yavaşlamakla beraber hala hızlı atar (dakikada 160-18 atım).

3. Ayın Sonunda Bebeğin Boyu ve Ağırlığı

Hamilelikte 3. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 7-8 santim, bir limon veya mandalina büyüklüğü kadardır. Ağırlığı yaklaşık 22-25 gramdır.

Bebeğinizin yüzü vücuduna orantılı şekilde daha küçüktür. Yüz özellikleri daha da belirginleşmiştir, alın bölgesi geniştir. Kulakları büyüdükçe normal şeklini almaya başlar. İç kulak ve orta kulak tamamen oluşmuştur. Gözler önceki haftalara nazaran yüzün ön kısmına daha da yaklaşmıştır ve gözleri renklenmiştir.

Bebekte sindirim sistemi gayet güzel çalışır. Bebek, amniyon sıvısını yutar ve bu sıvıyı böbrek ve bağırsaklardan süzerek idrar olarak tekrar amniyon sıvısına bırakır. Göbek kordonu ile anneden bebeğin vücuduna aktarılan kan pompalama sistemi sayesinde hem bebeğe oksijen ve besin gider, hem de aynı zamanda bebeğin atıkları da bedeninden atılmış olur. Göbek kordonu aynı zamanda, bebeğinizin yaşamını sürdürmesi için ona oksijenli kan sağlar.

3 Aylık Bebek Hareketleri

Anne karnında 3 aylık bebek hareketleri geçen haftalara göre daha da hızlanır. Bebeğiniz ağzını açıp kapama hareketlerini yapabilir, başparmağını ağzına sokabilir ve başını çevirebilir. 3 aylık gebelikte bebek artık vücudunun bütününü germe hareketi yapabilir ve dışarıdan elle bastırma şeklindeki uyarılmalara, refleks hareketlerle yanıt verebilir. Cildinin üzeri ince tüylerle (Lanugo) kaplanmıştır. Ayrıca bebeğinizin tüm diş tomurcukları gelişimine devam eder.

Hamilelikte 3. Ay Ultrason Görüntüsü

Bebeğiniz bu ay, yüz mimiklerinin belki de ilkini yapmaya başlar. O artık ara sıra da olsa gülümseyebilir. Eğer 4 boyutlu ultrasonda bebeğinizi gülümserken görürseniz çok şanslısınız. Cilt katmanı ve kemikleri her geçen hafta daha da kalınlaşacağı için 3 aylık bebek ultrason görüntüsünde artık minik bir insan formlarında görünür. 3 aylık gebelik görüntüsünde bebeğinizin başının bedenine oranla üçte 1 boyutuna geldiğini görebilirsiniz. 3 aylık bebeğin tekmeler attığını, kollarını ve parmaklarını hareket ettirdiğini görebilirsiniz. Eli yüzüne değerse bebek refleks hareketler yapabilir. 3 aylık bebeğin ultrason görüntülerinde başparmağını ağzına soktuğunu görebilirsiniz. Bazı doktorlar 3 ayın sonunda bebeğin cinsiyetini söyleyebilir. Bazen de bebek pozisyon olarak bu tahmine izin vermeyebilir.

Hamilelikte 3. Ayda Anne Vücudundaki Değişiklikler

Gebelikte 3. ay bittiğinde rahminizin boyu irice bir greyfurt büyüklüğüne gelmiştir. Rahminiz büyüdükçe yan taraflarınızda ve kasıklarınızda ara sıra kas ağrıları hissetmeniz normaldir. Üç aylık hamilelikte artan kan hacmi, cinsel organlara giden kan miktarında artışa neden olacağı için bazı anne adayları cinsel istek duyabilir ve cinsel ilişki, hamilelik öncesinden daha keyifli olabilir. Ancak pek çok kadında bu durumun tersi yaşanır. Anne adaylarının hamileyken kendilerini çekici bulmamaları ve bazı baba adaylarının da bu dönemde eşlerini çekici bulmamaları hamilelik döneminde çiftlerde cinsel isteği azaltır. Ayrıca anne adayının bulantı, halsizlik, duygu dalgalanmaları hissetmesi ve cinsel bölgeye aşırı kan gitmesinin verdiği hafif ağrı hissi de çiftlerin hamilelikte cinsellik yaşamasını engelleyebilir. Bu durumda karşılıklı konuşmak, birlikte bir bebek dünyaya getiriyor olmanın heyecanına yoğunlaşmak çiftlere iyi gelir.

Diğer 3 Aylık Hamilelik Belirtileri Şunlardır:

  • Yorgunluk hissi,
    • Aşırı uyku isteği,
    • Sık idrar yapma isteği,
    • Gece uykularının bölünmesi,
    • Meme bölgesinde şişkinlik, sızı ve hassasiyet,
    • Bel bölgesinde kalınlaşma,
    • Mide bulantısı, mide yanması ve sindirim güçlüğü,
    • Baş ağrıları,
    • Kabızlık,
    • Ciltte kuruluk, kaşıntı ve sivilcelenme,
    • Kasık ağrıları.

Gebelik Maskesi

3. ayda cilt sorunları devam edebilir. Yüzde, bedenin farklı yerlerinde koyu lekelere neden olan Gebelik Maskesi (Chloasma) görülebilir. Bu durum genellikle geçicidir ve doğum sonrasında zamanla düzelir.

İkili Test

3. ayda hamileliğin rutin testlerinden olan İkili Test (11-14. Haftalar arasında yapılan test) yaptırmalısınız. Bu test ile ultrasonda ense kalınlığına bakılarak, bebek Down Sendromu açısından değerlendirilir.

Hamilelikte 3. Ayda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek haberini, bebek açısından riskli kabul edilen ilk 3 ay geçtikten sonra çevrenizdekilerle paylaşmanız avantajlı olabilir. Çalışıyorsanız haberi yöneticinize söyleme zamanınız da artık gelmiştir. Yöneticinizle konuşmadan önce hamilelik haklarınızı öğrenmenizde de yarar vardır.

Bu dönemde diş eti kanamalarınız olabilir, dişlerinizi düzenli fırçalamak sizi rahatlatır. Gerekli durumlarda diş doktorunun önereceği tedavileri yaptırmaktan çekinmemelisiniz. Günümüzde hamilelik döneminde diş tedavileri güvenli şekilde uygulanmaktadır.

Hamilelikte 4. Ay

Hamilelikte 4. Ay, heyecanın daha da hız kazandığı, anne adayının bebeğine gün geçtikçe yaklaştığını hissettiği bir dönemdir. Belli değişiklikler, belli durumlar ve belirtiler ise bu dönemin karakteristik özelliklerini ortaya koyar.

4 Aylık Hamilelik Karnı

Gebelikte 4. ayın sonuna doğru gelindiğinde, bebeğinizin boyu 13 – 14 cm olmuş, ortalama olarak da bebeğiniz bir ayva büyüklüğüne ulaşmıştır. Yaklaşık 140 gr ağırlığındadır ve içinizde büyüyen bu minik canlı, gün geçtikçe size daha da yaklaşmaktadır. Dolayısıyla bu süreçte hamile karnı sadece 140 gramlık bir ayva kadardır.

4. Ayda Bebeğin Gelişimi

Gebelikte 4. ay, hamileliğin en keyifli ikinci önemi olarak ifade edilebilir. Bu süreçte bebeğiniz artık minik bir insan formunu alırken, siz de ilk tekmeleri ile tanışabilirsiniz. Evet, artık tekmeleri ile ben buradayım demeye başlayacak! 4 aylık hamilelik döneminde bebeğinizin çeşitli yüz ifadeleri ile tanıştığını görüyoruz. Şaşırma, üzülme, kaşlarını çatma ve gülümseme gibi çeşitli mimikler onun bir duygu ifadesi şekli değildir ama mimik gelişimi için gerçekleştirdiği, istemsiz yüz kasları egzersizi olarak ifade edilebilir. Hamilelikte 4. ayın sonuna gelindiğinde ise bebeğin gözleri artık yerli yerindedir ve hareketlidir. Bununla birlikte henüz göz kapakları kapalı olacaktır. Bebeğinizin kolları, başı, bacakları ve gövdesi ise birbiri ile orantılıdır. Cildinde bazı değişimler meydana gelir. Cildi yağlanmaya başlar ve ter bezleri de bu dönemde gelişir. Bu yağlanma süreci, bebeğimizin sağlığı için çok önemli. Çünkü bu sayede ısı üretimi mümkün olur ve bebeğimiz sıcak ve koruma altında tutulur. Ayrıca doğuma kadar yavaş yavaş daha tombul formlara ulaşması da bu başlangıç ile olur. 

4 aylık gebelikte, bebeğimizin kalp atışlarının artık beyin tarafından kontrol edilmesi ile birlikte, bebeğimizin daha sakin olduğunu hissedebiliriz. Artık dış ortamdaki sesleri duyabiliyor ve annesinin karnından yansıyan parlak ışıkları da hissedebiliyor. Amniyon sıvısını yutup idrar yaptığı için ise sindirim sistemi çalışır durumda. Ayrıca nefes alma denemeleri gerçekleştiriyor ve dünyamıza hazırlanıyor. 4 aylık hamilelikte plasenta ise bebek ile birlikte büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Anne ile bebek arasındaki alışverişi sürdürüyor.  Bebeğimizin meme bezleri ve meme uçları bu süreçte oluşuyor ve kız bebeklerde milyonlarca yumurtalık oluşma sürecini devam ettiriyor. Doğduğunda ise bu sayı 1 – 2 milyona kadar düşecek. Erkek bebeklerde ise prostat gelişimi 5. ayda tamamlanacaktır. 

Hamilelikte 4 Aylık Bebeğin Hareketleri

Gebeliğin 4. ayında bebeğiniz küçük tekmelerini sürdürüyor. Kasları güçlenmeye başladığı için artık hareketleri daha da güçlü. Hatta bu hareketleri siz de hissedebilirsiniz. Ancak hareketlerini hissetmiyor olmanız da endişelenecek bir durum olduğu anlamına gelmez. Bazı anne adayları, özellikle de ilk gebeliğinde ortalama 5. Ayda bu hareketleri hissetmeye başlar. Ortalama 22 – 26. haftalar arasında hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz.

4 Aylık Gebelikte Ultrason Görüntüleri

Bebeğinizin 4 aylık minicik haliyle ultrason görüntüsünde ellerini ve parmaklarını kullandığını, kavrama hareketi yaptığını görebilirsiniz. Ellerini birbirine kenetleyebilir, yüzüne dokunabilir ve parmağını emebilir. Kilo alımı da bu dönemde hızlandığından, yanakları dolgunlaşmıştır ve ultrason görüntüsünde daha sevimli ve bebeksi formlara ulaşmış olacaktır. Cinsiyeti ise genellikle bu dönemde tespit edilebilir. Eğer bebeğin pozisyonu o an buna uygun değilse cinsiyetini öğrenmek mümkün olmayabilir. 

4 Aylık Hamilelikte Anne Adayının Vücudundaki Değişiklikler

  • 4 aylık hamile bir anne adayının rahim ağırlığı 230 – 250 gram kadardır. Bu ayın sonuna geldiğinizde artık bebeğinizin hıçkırıklarını bile hissedebilirsiniz. 
  • Anne adayları gebeliğin 4. ayında genellikle sindirim zorluğu, mide ekşimesi, iştah artması gibi durumlarla karşılaşabiliyor. Halsiz hissetmeniz de beklenen bir durumdur. Kabızlık, burun içi dokunun dolgunluğu ve burun ile diş eti kanamaları olağandır. Ayrıca baş ağrıları, ayak ve bilek şişmeleri de yine beklenen durumlardır. 
  • Regl öncesi dönemde yaşanan belirtilerde olduğu gibi duygusal iniş ve çıkışlar olabilir. Ani öfkelenme, kolayca ağlama ve mantık dışı düşünceler tamamen bu dönemin etkileri olabilir.
  • Odaklanma güçlüğü yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte unutkanlık da söz konusu olabilir. 
  • Hamilelikte 4. ayını dolduran anne adayları, rahimlerini karna bağlayan bağların ve kasların esnemesine bağlı olarak kasık ağrıları hissedebilir.
  • Vajinal akıntılar son derece doğaldır. Beyaz akıntı gelmesi durumunda endişelenecek bir durum yok. Ancak sarı ve kötü kokulu akıntıda mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.

Gebelikte 4. Ayda Üçlü ve Dörtlü Test

Gebeliğin 16. ile 20. haftaları arasında doktorunuz ikili testin arkasından gerekli görürse üçlü ya da dörtlü test önerebilir. İkisi arasındaki fark ise dörtlü testin daha kapsamlı olmasıdır. Eğer ikili testte herhangi bir risk tespit edilmediyse, üçlü ya da dörtlü test önerilmeyebilir. Bu testlerde genellikle anne adayının yaşı ile birlikte çeşitli faktörler de ele alınarak, Nöral tüp defekti, Down sendromu ve diğer kromozomal defektlere sahip olma riski değerlendirilmektedir. Bu testlerin uygulanması ise hiçbir risk teşkil etmez. 

Amniyosentez

Üçlü ya da dörtlü testin ardından bir risk tespit edilirse, doktorunuz amniyosentez önerebilir. Amniyosentez risk tahminlerini artırır ve bebek açısından da risk oluşturabilir. Bu işlem anne karnından rahim boşluğuna sokulan ince uzun bir iğne ile amniyon sıvısı örneği alınmasıdır. Alınan örnek, laboratuvara gönderilir ve sonuçlar %99.4 oranında doğrudur. Amniyosentez şu durumlarda önerilir;

  • Anne adayı 35 yaşın üzerindeyse,
  • Down sendromu ya da diğer kromozomlara bağlı anomaliliklerin riski varsa,
  • Önceki testlerde yüksek risk çıkmışsa

Amniyosenteze alternatif olarak geliştirilen fetal DNA kan testi de önerilebilir. Bu testin gebeliğin 17. Haftasında yapılması önerilir.

Gebeliğin 4. Ayında Anne Adayının Dikkat Etmesi Gerekenler

İlk 3 aylık dönemi geride bıraktığınıza göre artık egzersize başlayabilirsiniz. Tabi yine de doktorunuza danışarak bu kararı vermelisiniz. Hamilelikte sporun faydaları oldukça fazla;

  • Kan dolaşımını artırarak bebeğe giden oksijen miktarını artırır.
  • Hissedilen çeşitli ağrıları hafifletir.
  • Ödem atmayı sağlayacağından şişkinliği alır.
  • Rahat bir hamilelik, rahat bir doğum ve doğum sonrası süreci mümkün kılar.

Haftada en az 3 – 4 gün olmak üzere, günde 30 – 45 dakika kadar hafif tempolu egzersizler yapılabilir. Hamilelik sürecinde, özellikle de hamileliğin 4. ayı itibariyle yapılabilecek en iyi egzersizler yürüyüş, yüzme, hamilelik egzersizleri ve yogadır. 

4 Aylık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Bu süreçte dengeli beslenmek oldukça önemli… Günde 2 – 3 öğün protein içerikli besin tüketilmelidir. 85 – 100 gr kadar kırmızı et ya da tavuk, 150 gr balık, 30 – 60 gr peynir ya da 125 gr kuru baklagil protein kaynağı olarak tercih edilebilir. 4 aylık gebelik ile birlikte bebeğiniz artık kalsiyum depolamaya başlıyor. Kalsiyum zengini besinleri tüketmek için doğru zaman… Ayrıca tiroit bezi gelişimi de başladığı için iyottan zengin besinler de tüketilmelidir.

Günde en az 8 bardak su içmek ise normalde de önemliyken, hamilelikte ekstra önemli. 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenme ise kan şekerinin düşmesine engel olacağı için önemli bir uygulama olacaktır. Bu süreçte diyet yapmak kesinlikle doğru bir hareket değil. Ancak gereksiz kilo almamak için beyaz un ve beyaz şekerden uzak durmanızda fayda var. Doktorunuza danışmadan bitkisel takviyeler, çaylar ve benzeri de kullanılmamalıdır. 

İkiz Hamileliğinde Durum Nasıldır?

Tekil gebelik ile aynı sorumluluk söz konusu olsa da, ikiz gebeliklerde daha sık doktor kontrolü yapılmalı, her konuda daha dikkatli olunmalı ve dinlenmeye daha fazla önem verilmelidir. Ayrıca biraz daha fazla kilo alınabilir.

Hamilelikte 5. Ay

Hamileliğinizin 5. ayına geldiğinizde, bebeğinizin boyu 28 – 30 cm seviyesine ulaşmış olur. Ağırlığı ise 430 – 450 gr kadardır. 

Hamilelikte 5 Aylık Bebeğin Gelişimi

5 aylık gebelikte, içinizde küçücük kıpır kıpır bir kelebek olduğunu hissedersiniz. Oldukça heyecanlı bir ay olacağını söyleyebiliriz, çünkü artık bebeğinizin her hareketini hissediyor olacaksınız. Üstelik bu hisler her geçen gün kuvvetlenecek ve artacak. Artık bebeğinizin organları büyük oranda gelişimini tamamladı. Kemik iliği oluşumu ise hız kazandı. Gebelikte 5. ayın sonunda ise doğduktan sonra nefes almasını sağlayacak bir protein olan sürfaktan üretimi başlayacak. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi devam ederken, bir yandan da bilirubin üretilir ve karaciğerden süzülerek idrar ile atılır. Eğer doğduğu gün bebeğin vücudunda bu madde atılmamış durumda bulunursa, birkaç gün içerisinde atılacaktır. Sarılık adı verilen bilirubin birikmesi, bol güneş ışığı ve emzirme ile ortadan kaldırılacaktır. 

Hamilelikte 5. Ayda bebeğiniz nefes egzersizleri yapıyor olacaktır. Yuttuğu amniyon sıvısı, akciğerlerini doldurur ve boşaltır. Bu bir tür nefes alma egzersizidir. Bu döneme kadar bebeğinizin incecik ve pembe olan derisi, verniks tabakası ile kaplanmaya başlar. Bu arada cildin altındaki yağ tabakası da artmaya başlıyor. Ayrıca cildin epidermis ve dermis yani yüzeysel ve derin olmak üzere iki katmanı belirgin bir şekilde birbirinden ayrılıyor. 

5 aylık hamilelikte, bebeğin sinir gelişiminin hız kazanması ile birlikte, beyinle duyular arasındaki sinir bağlantıları da gelişir. Sinirleri kaplayan yağlı bir madde olan miyelin burada önemlidir. 5 aylık gebelikte bebeğiniz tıpkı bir yetişkin kadar çok sinir hücresine sahip olacaktır. Sinir hücrelerinin gelişimi ise artık bebeğinize kontrol becerisi kazandırıyor. Dokunma hissi gelişiyor, refleks hareketler ise artık bilinçli eylemler ile yer değiştiriyor. Artık yüzüne ya da göbek kordonuna bilinçli olarak dokunabiliyor. Sadece amniyon sıvısının tadına bakıyor olsa da acı, tatlı ve ekşi gibi tatları anlayabilir. Yüksek sesli müziklerde ise sıçrama hareketi yapabileceğinden, en iyisi bebeğinize klasik ve dinlendirici müzikler dinletmektir. Hamileliğin 5. Ayında nihayet bebeğiniz sesinizi duyabiliyor. Anne ve babasının sesini algılayabildiğinden, doğumdan sonra da sizi sesinizden tanıyacaktır. Ayrıca bebeğinizin cinsel organları da gelişmiş durumdadır. Kız bebeğin rahim ve vajina oyuğu bu süreçte gelişir. Erkek bebeğin testisleri ile gelişmiş ama henüz karın boşluğundan yumurtalık torbasına inmemiştir. 

Bebeğinizin kaş, saç ve tırnakları ise bu süreçte gelişmeye devam ediyor. Gözlerini hareket ettirse de hala göz kapaklarını açamıyor ve günün belli bir zamanını uyuyarak geçiriyor. 20 dakika ile 2 saat aralığında süren uykuları olabilir. Son olarak hamileliğin 5. Ayında bebeğin gelişimi ile ilgili olarak mekonyum adı verilen dışkının üretiminin başlamasını söyleyebiliriz. Bebeğiniz doğuma kadar bu dışkıyı biriktirecek. Doğum öncesinde anne karnında bu dışkıyı yapmaması beklenir. 

5 Aylık Hamilelikte Bebek Hareketleri

5 aylık gebelikte, bebeğinizin karnınızdaki kol ve bacak hareketlerini, tıpkı bir kelebeğin kanat çırpması gibi hissedersiniz. Zaman zaman bu hareketler gelip gidebilir. Asıl 7. Ay itibariyle bebeğinizin hareketlerini hissedeceksiniz. 5. Ayınızın içerisinde olduğunuz dönemde karnınıza elinizde hafif baskı yaparsanız, bebeğinizin de buna karşılık vereceğini görürsünüz. 

Hamileliğin 5. Ayında Ultrason Görüntüleri

Artık bebeğinizin yüzü daha belirgindir. Dudakları, burnu, dili iyice belirginleşmiş olacaktır. Bebeğiniz ultrason görüntüsünde uyur pozisyonda ya da hareketli olarak görülebilir. Mimiklerine devam ediyor olacaktır. Yani ultrason görüntüsünde size yüzünü ekşitebilir, gülümseyebilir ya da kızgın bakabilir. Elini çekesine koyarak düşünür gibi poz verebilir, esneyebilir ya da dilini çıkarabilir. Ayrıca ultrason muayenesi sırasında bebeğinizin kalp atışlarını da net bir şekilde duyabilirsiniz. 

Gebeliğin 5. Ayında Anne Vücudunda Meydana Gelen Değişimler

Gebeliğin 5. ayı itibariyle, rahminiz büyümesini sürdürüyor ve göbek deliği hizasına yükseliyor. Fundus yani rahmin tepe noktası, bu ayın sonunda 22 cm ölçüsüne ulaşmış olacaktır. Beklenen bazı değişimler ise şunlardır;

  • Beyaz vajinal akıntı,
  • Karnın alt kısmında ağrı,
  • Kabızlık,
  • Bacak krampları,
  • Mide yanması, hazımsızlık ve gaz problemi,
  • Karın ve yüz bölgelerinde cilt rengi farklılıkları,
  • Kan basıncı artışına bağlı olarak kalp atışlarında artış,
  • Baş ağrısı, baş dönmesi ve baygınlık hissi,
  • Kıllanma,
  • Saç ve tırnakların hızlı uzaması,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Sıcak basması ve aşırı terleme.

Üçlü ya da Dörtlü Test

Hamilelikte 5. aya gelinmiş ve üçlü ya da dörtlü test yapılmamışsa, doktorunuz bu testleri isteyebilir. Ancak ikili test yapılmışsa bunlara gerek görmemiş olabilir. Bununla birlikte yaş ve genetik faktörler gibi çeşitli durumlar, üçlü ya da dörtlü test yapılmasını gerekli kılabilir. Ailede potansiyel genetik bir rahatsızlık varsa, yapılması önerilir. Dörtlü testin diğerinden farkı ise daha kapsamlı olmasıdır. Ancak genel olarak bu testlerde bebeğin ana organları, vücut sistemleri, baş ve omurga yapısı ile plasenta pozisyonu gibi çeşitli durumlara bakılır, riskler tespit edilir. Eğer söz konusu riskler varsa, doktor amniyosentez önerebilir. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler – Karın Çatlakları

Hamileliğin 5. ayı itibariyle, karın bölgesinde oluşan gerilmeye bağlı olarak çatlaklar oluşabilir ve cilt kuruluğu yaşanabilir. Buna karşı ise badem yağı, kakao yağı ve hindistancevizi yağı gibi yağları ya da bu yağların karışımını her gün uygulayabilirsiniz.

Stresi Egzersiz ile Ortadan Kaldırın

Hamilelikte özellikle de hamileliğin 5. Ayı itibariyle stresten korunmak önemlidir. Ne yazık ki bu dönemde stres erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara sebep olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için ise düzenli egzersiz yaparak gevşeyebilirsiniz. Bu dönemde egzersiz yaparken dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle;

  • Egzersiz yapmaya yavaş yavaş, ısınma hareketleri ile başlamalısınız.
  • Hamilelik öncesinde spor yapmayanlar bu dönemde egzersizlerini 20 – 30 dakika ile sınırlandırmalıdır. Öncesinde spor yapmış olanlar ise doktor izni ile daha uzun süre egzersiz yapabilir.
  • Egzersizlerinizi belli bir saatte ve düzende yapmalısınız.
  • Bu aşamada rahat, esnek ve ince kıyafetler giymelisiniz.
  • Egzersizin ardından bol su içmelisiniz.
  • Egzersizlerinizde fazla hızlanmamalısınız. Zorlayıcı hareketleri yapmamalı, zorlandığınızı hissettiğinizde de mola vermelisiniz.
  • Egzersiz yaptığınız ortam serin olmalıdır ve iyi havalandırılmalıdır.

Hamilelikte 6. Ay

Hamileliğin her bir dönemi ayrı bir heyecan ifade eder. Hamilelikte 6. Ay ise belli yenilikler ile heyecanı artırır ve anne baba adaylarının heyecanlı bekleyişlerinin daha da artan bir aşkla sürdüğünü görürüz. Peki, bu süreçte anne adayını ne gibi durumlar bekliyor?

Gebeliğin 6. Ayında Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 6. ayının tamamlanması ile birlikte bebeğin boyu ortalama 37 – 38 cm’e kadar ulaşmıştır. 900 gr ağırlığında bir bebek artık. Son 3 aylık süreçte neredeyse 1 kilo aldı ve cildi pembeliğini koruyor. Ancak bebeğiniz ellerini yüzüne götürebiliyor ve tuttuğu şeyleri kavrayıp yakalayabiliyor. Bebeğinizin cilt altı yağlanması ise henüz yeterli değil. Yani henüz tombul bir bebek görünümüne kavuşmadı. Bunu son 3 aylık süreçte gözlemleyeceğiz. Ayrıca organlarının çevresindeki yağlanma da yavaş yavaş sürüyor. Cildindeki “lanugo” adı verilen tüyler ise vücudunu sıcak tutma görevini, bebeğin cildi yağlanana kadar sürdürecek. 

Gebeliğin 6. ayında bebeğin beyin ve sinir uçlarındaki iletim artıyor ve duyu gelişimi de sürüyor. Dolayısıyla artık göz kapaklarını açıp kapatabilir ve bu yüzden de ışığa karşı artık daha duyarlı olacaktır. Karın duvarından hissedeceği yoğun ışık ile gözlerini kısabilir. Seslere karşı olan duyarlılığı da oldukça artıyor. Bu dönemde bebek anne ve babasının sesini ayırt edebilir. Hamileliğin 6. ayı, bebeğin beyin ve sinir gelişimi ile birlikte hafızasının da oluşmaya başlaması sebebi ile önemlidir. Tabii ilkel bir hafızadan söz ediyoruz. Ancak bu süreçte bebekler sürekli duydukları dilleri hafızalarında depolayabilirler. Akciğer gelişimi ise oldukça hızlı bir şekilde sürüyor. Bazen zorunlu durumlarda hamileliğin 6. ayında gerçekleşen doğumda, solunum desteği ile bebeğin hayatta tutulması bu sayede gerçekleşir. Yaşamsal riskin azalması ile birlikte 24 haftalık bebek artık bir birey olarak kabul edilmektedir. 

Hamileliğin 6. Ayında Bebek Hareketleri

Bebeğiniz, hamileliğin 6. ayı ile birlikte en hareketli olacağı döneme giriş yapıyor. Çünkü duyuları geliştikçe duyularını keşfetmeye çalışıyor ve bu sebeple hareketliliği artıyor. Ayrıca amniyon sıvısı da akrobatik hareketlerine uygun ortam sağlıyor. Buna karşın bebeğin her gün hareketli olmasını beklemek doğru olmayacaktır. Ancak yine de eğer bebeğiniz 2 gün boyunca hiç hareket etmezse doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Hareketliliğin artışı ile birlikte bu dönemde bebeğinizin uyku ve dinlenme düzeni de oluşmaya başlayacaktır. 

Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

6 aylık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü, vücudunun orantılı hale gelmeye başladığını gösterecektir. Kemik ve kas gelişimi sürerken, geniş hareket alanında hala zayıf bir bebek olduğu için oldukça yaramaz bir bebek ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin, göbek kordonunu tutarak sizi karşılayabilir, gülümseyip, dil çıkarabilir. 

Gebeliğin 6. Ayında Anne Vücudunda Meydana Gelen Değişimler

Bu döneme kadar aldığınız kiloların sadece 1 kilogramı bebeğiniz. Bunun dışındakiler ise vücudunuzda artış gösteren kan, yağ, sıvı ve benzeridir. Ancak bu dönem ile birlikte vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerde artış olabilir. Doktorunuz sizi bu konuda yönlendirecektir. Bunun dışında ise bu durumlarla karşılaşmanız son derece doğaldır;

  • Çeşitli sindirim problemleri,
  • Baş ve bel ağrıları, 
  • Karın bölgesinde artan gerilme ve kurumaya bağlı olarak kaşınma hissedilmesi,
  • Varis problemleri,
  • Kabızlık ile birlikte gelen Hemoroit sorunu,
  • Bazen tansiyon yükselmesi yaşamak,
  • Kol, el ve boyun gibi çeşitli bölgelerde iğnelenme, uyuşma ve karıncalanma hissi ile kendini gösteren karpal tünel sendromu

Şeker Yükleme Testi

Eğer gebeliğin 6. ayına gelene kadar idrarınızda şeker tespit edilmediyse ve bu sebeple daha önce şeker yükleme testi yapılmadıysa, doktorunuz bu süreçte yani 24. ve 28. Haftalar arasında şeker yükleme testi yaptırmanızı isteyebilir. Bugün şeker yükleme testi rutin gebelik testleri arasında yer alsa da anne adayının onayı ile gerçekleştirilmektedir. Gebelik şekerinin tespit edilmesi için oldukça önemli bir testtir ve gebelik şekerinin tespit edilmesi halinde anneye şeker tüketiminin kontrol altına alındığı bir diyet önerilecektir. 

Hamileliğin 6. Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğin 6. ayında Braxton Hicks kasılmaları yaşanabilir ve bu beklenen bir durumdur. Karnınızın sertleşmesi şeklinde hissedebilirsiniz bu kasılmaları. Ancak kasılmaların uzun süreli olması erken doğumu gündeme getirebileceği için uzun kasılmalarda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. 

Kramp Problemi Nasıl Geçer?

Bu dönemde kramp problemi sizi uykudan uyandıracak boyuta ulaşabilir. Bu durumla baş etmek için ise doktorunuzun onay ve tavsiyesi ile birlikte magnezyum ve kalsiyum takviyesi kullanabilirsiniz. Gün içerisinde ayaklarınızı havaya kaldırıp bacaklarınızdaki kan dolaşımını dengeleyebilirsiniz. Ayrıca gebeliğin 6. ayında yaşanan kramplarda hamile yogasından faydalanabilirsiniz. Bacaklarınızı esnetecek hareketler ile birlikte ciddi bir rahatlama yaşayabilirsiniz.

Gebeliğin 6. Ayında Ayak Numarası 1 Numara Büyür mü?

Bu dönem ile birlikte ayaklarınız genişleyip şişebilir. Bunun sebebini şu şekilde açıklayabiliriz; doğum için kalça bölgesini esnek hale getiren relaksin hormonu, tüm eklemlerde esneme ve genişleme meydana getirir. Ayaklar da bundan etkilendiği için 1 numara büyük ayakkabı ihtiyacı oluşabilir. Ancak doğum sonrası esneklik eski haline döneceğinden, ayak numaranız da eski haline dönecektir. Topuklu olmayan ve rahat ayakkabılar giymek bu durumu hafifletebilir.

Hamilelikte 6. Ay Sindirim Sorunları için Öneriler

Bu dönemde çeşitli sindirim sorunları yaşanabiliyor. Ancak altı aylık gebelikte yaşanan bu durumun yaratacağı huzursuzluğu ortadan kaldırmak için şu önerileri dikkate alabilirsiniz;

  • Hazımsızlığım reflü ve benzeri sorunları ortaya çıkarmaması için az ama sık sık yemek yemek gerekir.
  • Yoğurt ve süt gibi besinler, midenin asit dengesini sağlamaya yardımcı olacaktır.
  • Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız.
  • Yemek sırasında fazla sıvı tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Gece yatmadan önce ağır yiyecekler yenilmemelidir.
  • Eğer ciddi bir hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız ve hafiflemiyorsa doktorunuza danışabilirsiniz. Vereceği ilaç ile sorunu çözebilirsiniz.
  • Bolca meyve ve sebze tüketerek kabızlık sorunun önüne geçebilirsiniz.
  • Öğün aralarında içeceğiniz 8 – 10 bardak su, genel sindirim sorunlarında yardımcı olabilir. 
  • Doktorunuz izin verdiği sürece, eğer bir sağlık engeli söz konusu değilse her gün düzenli egzersiz yapmak bağırsaklarınızı hareket ettireceğinden sindirim problemlerinizde yardımcı olabilir. 

Bel Ağrılarını Önlemenin Yolları

Gebelik 6. ayında bebeğinizin büyümesine bağlı olarak bel ağrıları yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu durumda çeşitli öneriler sizi bel ağrılarından kurtarabilir.

  • Gereğinden fazla kilo almamaya çalışmalısınız.
  • Doktorunuzun önerisi ile D vitamini ve kalsiyum takviyesi alabilirsiniz. 
  • Uzun süre hareketsiz kalmamaya çalışmalısınız.
  • Otururken sık sık pozisyon değiştirmeli ve sandalyede otururken de bel yastığı kullanmalısınız. 
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçınmalısınız.
  • Doktor kontrolünde bel korsesi kullanabilirsiniz.
  • Solunum ve gevşeme egzersizlerini deneyebilirsiniz.

Hamileliğin 7. Ayı

Hamileliğin son 3 aylık döneminin başlangıcını ifade eden 7. Ay çeşitli özellikleri ile belirginleşir.

Gebeliğin 7. Ayında Bebeğin Gelişimi

7 aylık gebelik sonunda bebeğin boyu yaklaşık 41 – 42 cm ve kilosu 1400 kg ağırlığına ulaşmıştır. Karnınız oldukça büyümüş olacağından çeşitli rahatsızlıklar hissetmeye başlayabilirsiniz ama bu güzel dönemin tadını çıkarmaya çalışmak, daha sorunsuz bir süreç anlamına gelecektir. Artık bebeğinizin organları ve de sistemleri neredeyse tamamen oluştu. Önümüzdeki süreçte bebeğin kilo artışı olacak ve boyu uzayacak. Bebeğin cildini kaplayan ve lanugo adı verilen tüyler ise hızla kayboluyor. Hem bebeğin vücudunu sıcak tutma görevi olan hem de bağışıklığını kuvvetlendiren Vernix Caseosa tabası cilt yüzeyindeki kalınlaşmasını sürdürüyor. El tırnakları ise tamamen uzamış durumda ama ayak tırnakları henüz yok. 

Bebeğiniz her geçen gün beyin ve sinir gelişimi ile daha bilinçli hareketler gerçekleştiriyor. Göz kapaklarını ise rahatça kapatıp açabiliyor. Görme becerileri gelişirken odaklanma kabiliyeti de gelişiyor. Parmağını emme hareketi sayesinde emme becerisi büyük oranda gelişmiş durumda. 8. Ayın sonlarına doğru bu refleksi tamamen kazanmış olacak. Hamilelikte 7. ay sürecinde sürfaktan üretimi devam ediyor. Böbreküstü bezleri bu süreçte etkin… Bebeğimizin akciğerleri de gelişimini sürdürmekte. 

Hamileliğin 7. ayında doğum gerçekleşirse, bebeğin yaşama şansı oldukça fazladır. Ancak 36. Haftaya kadar kuvözde yardımla nefes alması gerekir. 7 aylık bir bebek anne karnında yarım litre kadar idrar yapar ve bu sayede amniyon sıvısı yenilenir. Erkek bebeklerin testisleri artık kasıktan torbalara doğru hareket ediyor ve testosteron üretimi başlamış durumdadır. Kız bebeklerin ise klitoris gelişimi neredeyse tamamlandı.

7 Aylık Hamilelikte Bebeğin Hareketleri

Artık gebeliğin 7. ayında bebeğinizin büyümesi ile hareket alanı da daralmaya başladı. Dolayısıyla bebeğinizin hareketliliği de azaldı. Üstelik artık daha uzun uyku araları verdiği için de daha az hareket edecektir. 7 aylık gebelikte bebeğin kasları da geliştiği için esneme hareketleri ve minik darbeleri canınızı biraz acıtabilir.

Gebeliğin 7. Ayında Ultrason Görüntüsü

Bu süreçte bebeğinizin uzayan boyu sizi şaşırtabilir ve rahim içerisinde daralan alanı da ne kadar büyüdüğünü anlamanızı sağlar. Ayrıca yüzü tamamen şekillenmiştir ve tekme atmasını, parmağını emmesini ve benzeri hareketleri ultrasonda görebilirsiniz. Bebeğiniz artık tam anlamı ile küçük bir insan. Bu süreçte bebeğinizin ultrason görüntüsünde baş aşağı duruyor olması beklenir. Bu durum bazen daha geç de olabilir. 9. aya kadar bebeğin baş aşağı dönmesi mümkündür. Bebeklerin %4’ü ise makat gelişle doğar. 

Anne Vücudunda Meydana Gelen Değişiklikler

Hamilelikte 7. ay itibariyle anne adayında bazı değişikliklerin olması normal karşılanır.

  • Burun tıkanıklığı ve burun kanaması olabilir.
  • Yoğun kıvamlı, beyazımsı vajinal akıntı olabilir.
  • Midede hazımsızlık, reflü, kabızlık ve hemoroit gibi çeşitli sindirim ve boşaltım sistemi sorunları yaşanabilir.gö
  • Bacak kramplarını yaşanabilir.
  • Nefes darlığı çekilebilir.
  • Varis oluşabilir.
  • Baş ağrısı yaşanabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları yaşanabilir.
  • Dalgınlık ve unutkanlık oluşabilir.
  • Bebeğe ve doğuma dair endişeler yaşanabilir.
  • Kabuslar görülebilir ve uyku problemleri yaşanabilir.
  • Kalça ve bel ağrıları hissedilebilir.
  • Kalçadan bacağa doğru hissedilen siyatik ağrıları olabilir.

Hamileliğin 7. Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin 7. ayında hissedilen yalancı kasılmalar, sizi endişelendirmemelidir. Çünkü vücudunuz doğuma hazırlık yapar. Eğer kasılmalar sıklaşır ve düzenli hale gelirse zaman kaybetmeden doktorunuza haber vermelisiniz. 

Erken Doğumun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Doğumun gebeliğin 24. ve 36. Haftaları arasında gerçekleşmesi erken doğum olarak kabul edilir. Erken doğumun belirtileri şunlardır;

  • Sık kasılmalar yaşanır.
  • Regl ağrısına benzer ağrı hissedilir.
  • Pelvis bölgesinde basınç ve farklı bir bel ağrısı hissedilir.

Erken doğumun nedenleri ise çeşitli olabilir;

  • Daha önce erken doğum yapmış olmak, en önemli nedenlerden biridir.
  • Çoğul gebeliklerde ya da bebeğin suyunun fazla olmasına bağlı olarak rahmin aşırı derecede gerilmiş olması.
  • Rahim ağzı yetmezliği durumu,
  • Bebekteki anomaliler,
  • Rahime ait anomaliler ve myom gibi çeşitli durumlar.

Hafta Hafta Gebelik 7 Aylık Hamilelikte Cinsellik

Hamileliğinizin son 3 aylık dönemi sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde geçmişse ve doktorunuz da uygun buluyorsa cinsel ilişkiye girmenizde sakınca yoktur. Sadece bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. 

  • Cinsel ilişki sırasında bebeğinizin hareket etmesi sizi endişelendirebilir ancak unutmayın ki bu bebeğinizin mutlu olduğunun da göstergesi olabilir. Endişe etmenize gerek yok.
  • Cinsel ilişki sırasında memeler fazla uyarılmamalıdır. Çünkü bu durum rahimde kasılmalara sebep olabilir.
  • Annenin orgazm olması durumunda bir risk oluşmaz. Ancak yine de annenin orgazm olmaması tercih edilir. 
  • Cinsel ilişki sırasında yavaş hareket etmeniz bebeğinize zarar geleceği hissini de ortadan kaldıracağı için daha iyi olacaktır.
  • Kaşıklama adı verilen pozisyon bu süreçte tercih edilmesi gerekendir. Anne sol yanına yatmalıdır. 
  • 7 aylık hamilelikte cinsel ilişkiye dair son uyarımız erkek menisinde bulunan prostaglandin adı verilen hormon ile ilgili. Bu hormon doğumun tetiklenmesine sebep olabilir. Bu yüzden prezervatif kullanılması gerekir. 

Doğum Nasıl Olacak?

Anne adayı son 3 aylık dönemde doğuma dair endişeler yaşayabilir. Tıbbi bir zorunluluk olduğu zaman sezaryen ameliyatı gerçekleştirilecektir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde bu bir doğum seçeneği gibi ifade edilse de aslında tıbbi gereklilik halinde uygulanır.

Normal doğum isteyen anne adayları ise doğuma hazırlık eğitimi almalıdır ve doktor seçiminde de bu isteklerini göz önünde bulundurmalıdır. Doğal doğum uygulamalarını bilen, normal doğum oranı yüksek bir doktor tercih edilmelidir. 7. ay itibariyle doktorunuz ile doğum tercihlerinizi konuşmanız yerinde olacaktır. 

Beden Yapınız Doğum için Uygun mu?

Hamileliğin 7. ayı itibariyle doğum üzerine konuşmanız ve planlama yapmanız doğru olacaktır. Ancak burada merak edilen bir soru ise anne adayının beden yapısının doğuma uygun olup olmadığıdır. Baba çok uzun ve iri olup, anne kısa bile olsa, bebek genellikle annenin bedeni ile doğru orantılı olur. Bu durumda da endişe etmeye gerek olmadığı anlaşılır. Diğer taraftan doktor bebeğin baş büyüklüğünden endişe ederse bununla ilgili yönlendirmelerde bulunacaktır. 

Hamileliğin 8. Ayı

Nihayet heyecanlı bekleyişin sonuna doğru geliyoruz. Gebeliğin 8. ayı oldukça heyecanlı dönemlerden biridir ve bu süreçte bizi belli durumlar karşılar. Bebeğimizin gelişimi hala devam etmektedir ve hazırlıklarımızı sürdürmemiz gerekir.

Hamileliğin 8. Ayında Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin sonuna doğru gelirken yani 8. ay döneminde, bebek artık 46 – 47 cm boyuna ulaşmış durumdadır. 2400 gram ağırlığı ile de neredeyse büyük bir kavun kadardır. Artık oldukça bilinçli bir canlıdır ve bebeğiniz doğuma hazırlanmaktadır. Sefalik pozisyon adı verilen baş aşağı pozisyona gelmiş olması muhtemeldir. Halen bu pozisyona gelmedi ise de endişeye gerek yok, daha birkaç haftası daha var. Bebeklerin %96 sı bu baş aşağı pozisyona ulaşır ve hatta bazı anne adayları da bunu hissedebilir. Bu durumda bebeğin yüzü son haftalarda arkaya doğru bakmaktadır. Eğer sezaryen ameliyatı yapılacaksa, bu durumda da avantajlı olan bir pozisyon olduğundan oldukça önemlidir. 

Gebelikte 8. aya ulaşıldığında bebeğin beyin ve sinir sistemleri artık tamamen gelişmiş durumdadır. Cildi üzerinde bulunan ve onu koruyan, lanugo olarak bilinen ince tüyler dökülmeyi sürdürüyor. Cildi üzerinde oluşumunu sürdüren ve bir koruma tabakası yaratan Verniks Kazeoza, aynı zamanda amniyon sıvısının asitli ortamında da bir tür koruma sağlar. Macunumsu yapısı sayesinde bebeğin doğum sırasında doğum kanalından geçişini de kolaylaştıracaktır. Gebeliğin 8. ayında halen gelişimini sürdüren bu tabaka, doğumdan sonra da hemen yıkanmaz. Çünkü bebeğin dış dünyaya adaptasyonunda destek sağlar. Hem bebeğin cildini nemli tutar, hem de beslemeye devam eder. Bebeği hastanedeki ilk yıkamasında bu katmanın bir kısmı bebeğin cildinde kalacak şekilde bir yıkama gerçekleştirilir. 

Hamilelikte 8. ay sürecinde bebeğinizin kafatası kemikleri sertleşiyor. Ancak hala yumuşak durumda… Kafatası kemikleri henüz birleşmiş durumda değil. Kemikleri arasında frontanel ya da bıngıldak olarak bilinen yumuşak dokular bulunuyor. Kemiklerin tamamen birleşmesi ve bu dokuların sertleşmesi ise ortalama olarak bebeğin 1 – 1,5 yaşına gelmesine dek sürmesi beklenir. Doğum sırasında kafatası kemiklerinin yumuşaklığı, doğum kanalından geçişi kolaylaştırması sebebi ile bir avantaj teşkil eder. 

Son olarak 8 aylık hamilelik döneminde bebeğin bağırsağında biriktirdiği mekonyum adı verilen dışkı birikmeye devam etmektedir ve bu dışkı anne karnındayken yapılmamalıdır. Doğumdan sonraki ilk kakası olacaktır. Eğer anne karnındayken yaptığı anlaşılırsa, doktorun yönlendirmelerine uyulması gerekir. 

Hamileliğin 8. Ayında Bebeğin Hareketleri

8 aylık gebeliğin sonunda bebeğin hareket alanı daraldığı için her bir hareketi net olarak hissedilebilir. Ters döndüğü için poposu mide altında baskı yapabilir. Bebeğin hıçkırıkları, el ve ayakları ile yaptığı baskılar oldukça net bir şekilde hissedilebilir. 

Gebelikte 8. Ay Ultrason Görüntüsü

Bebeğinizin akciğerleri gelişimini sürdürüyor ve bu gelişimi tamamlamasına sadece birkaç hafta kaldı. Amniyon sıvısını yutarak nefes alma egzersizi yapmayı sürdürüyor ve bu nefes almaya benzer hareketleri ultrason görüntüsünde görebilirsiniz. Ayrıca parmağını emerek emme refleksini geliştirmektedir. Doğum sonrasında annesinin memesini emmek için hazırlanıyor. Bu yüzdenden de ultrasonda sizi parmağını emerek karşılayabilir. Kaslarını geliştirmeyi sürdürüyor. 9. Ayın başına kadar da bu çalışmalarını sürdürecek. Bu yüzdendir ki hamileliğin 8. ayındadünyaya gelen bebekler, emme refleksini tam olarak kazanmamıştır ve annelerinin memesini emmekte zorlanırlar. 

İkiz bebek bekliyorsanız ve gebeliğin 8. ayında bebekleriniz baş aşağı dönmemişse, ya da biri dönmüş biri yan duruyorsa buna göre hareket etmek yerinde olacaktır. Her ikisi de baş aşağı pozisyona gelmişse normal doğum tercih edilebilir. Ancak her ikisi de yan duruyorsa, bu kez sezaryen daha uygun bir yöntem olabilir. Her hâlükârda normal doğrumdan yanaysanız, doktor seçiminde bu konuda tecrübeli olan hekimleri tercih etmelisiniz. 

8 Aylık Gebelikte Annenin Vücudunda Meydana Gelen Değişiklikler

Hamileliğin 8. ayında kasık ağrılarınız devam ediyor olacaktır. Çünkü bebeğiniz büyüyor ve rahim etrafındaki kaslarınız gerilip esniyor. Bu dönem erken doğumun da yaşanabildiği bir dönem olduğu için kasık ağrılarına diğer doğum belirtilerinin de eşlik edip etmediğini gözlemlemelisiniz. Erken doğum belirtileri varsa da zaman kaybetmeden doktorunuza haber vermelisiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

8 aylık gebelikte, artık karnınız oldukça büyümüş olduğundan, vücudunuzun denge merkezi de değişmiş durumdadır. Buna uygun hareketlerde bulunmanız, yavaş hareket etmeniz gerekir. Tez canlı hareketlerde bulunmanız, dengenizin bozulmasına sebep olabilir ve bu durumda da düşme, ayak burkulması gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Gebeliğin 8. ayında yavaş ve dikkatli hareket edilmesi gerektiği, sürekli yatılması gerektiği anlamına gelmiyor. Unutmayın bu dönemdeki hareketliliğiniz, dengeli yavaş ve kontrollü olduğu sürece doğum için size yardım edecektir. Kolaylaştırıcı etki gösterecektir. 

Bu dönemde artık doğum tercihlerinizi netleştirmelisiniz ve hastane seçiminizi de yapmış olmalısınız.

Hafta Hafta Gebelik 8 Aylık Gebelikte Beslenme ve Egzersiz

Hamilelikte beslenme önemli, çünkü bebeğiniz hamileliğiniz süresinde tüm besinlerini sizden alacaktır. Eğer siz yeterli ve doğru beslenmezseniz, bebeğiniz sizin rezervlerinizi kullanmaya başlar. Bu durumda da kendinizi güçsüz ve yorgun hissedersiniz. İlk aylarda fazla bir kilo alımı olmasa da son 3 aylık dönemde haftalık yarım ile 1 kilo arası bir alım gerçekleşir. Son haftalarda bu miktar biraz azalsa da genel olarak günlük kalori alım miktarı, hamilelik öncesi döneme göre 300 – 600 kalori daha fazla olacaktır. Kendinizi enerjik hissetmek için sadece beslenmenize dikkat etmeniz de yeterli değil. Aynı zamanda özellikle son haftalarda doktorunuzun uygun bulduğu egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersizlerin hızı ve süresini ise ilk haftalara oranla biraz düşürmenizde yarar olacaktır.

Hamilelikte Rahat ve Sağlıklı Uyku için Öneriler

Hamilelikte, özellikle de karnınızın büyüdüğü 8. ayda uykularınız sık sık bölünmeye başlamış olabilir. Bu dönemde sizi rahatlatacak bazı önerilerimiz var.

  • Egzersiz yapmak önemli bir uygulama olacaktır. Bu dönemde yapılan uygun nitelikteki egzersizler, uykularınızı rahatlatacaktır. Kendinizi hareketsizliğe mahkûm etmeyin. Hamilelik hareketsiz yatıp doğumu beklemeniz gereken bir süreç değil.
  • Gebelikte 8. ayda gün içerisinde uyku molaları veriyor olabilirsiniz. Bunları kısa tutmak, gece uykularınızı daha kaliteli kılacaktır.
  • Her akşam aynı saatte yatmak, yeterli ve düzenli bir uyku için yardımcı olabilir. 
  • Hamilelikte 8. Ay döneminde akşam yemekleri önemlidir. Atlanmaması gerekir. Ancak aynı zamanda da fazla yememek gerekir. Aksi halde rahatsızlık hissedilerek, uyku bölünmesi yaşanabilir. Yatmadan önce kesinlikle ağır yiyecekler yenilmemeli. Belki yoğurt gibi hafif şeyler tercih edilebilir.
  • Gündüz bol bol sıvı alırken, akşam saatlerinde sıvı alımı azaltılmalıdır. Bu sayede gece tuvalet ihtiyacı az hissedilecektir ve uykunuz bu sebeple bölünmeyecektir. 
  • Süte karşı bir duyarlılığınız yoksa rahat uykuya dalmak için bir bardak sıcak süt içebilirsiniz. 
  • Reflü problemi yaşamamak için ise yüksek bir yastık ya da üst üste koyacağınız birkaç yastık ile başınızı yükselterek uyuyabilirsiniz. 

Karnınız Eski Haline Gelecek mi?

Hamileliğin 8. ayı itibariyle karnınızın ulaştığı boyut sizi hayrete düşürebilir ve eski haline gelip gelmeyeceğini merak etmeye başlayabilirsiniz. Endişelenmeyin, doğum itibariyle karın kaslarınız sıkılaşmaya başlayacak. Ancak daha iyi bir sıkılaşma için sizin de biraz çaba göstermeniz gerekecek. Egzersizler ile desteklemeniz yerinde olacaktır. Bir de şunlara dikkat edebilirsiniz;

  • Hamilelikte gerekenden fazla kilo almamalısınız,
  • Gerilen karın bölgenizi her gün badem yağı, hindistancevizi yağı ve benzeri ile nemlendirmelisiniz. 
  • Doğum sonrası egzersizlerini yapmalısınız.

Hafta Hafta Gebelik Hamileliğin 9. Ayı

Hamilelikte 9. ay artık büyük kavuşmanın geldiğinin işaretidir. Tam anlamı ile heyecan doruktadır ve dikkat edilmesi, bilinmesi gereken pek çok önemli detay söz konusudur.

Hamileliğin 9. Ayında Bebeğin Gelişimi

9 ay ve 10 günlük sürecin dolması ile birlikte artık bebeğiniz 51 – 52 cm boyuna ulaştı. 3500 gram kadar bir ağırlığa sahip ve bu sayede neredeyse büyük bir karpuz kadar. Artık 9 aylık bu özel ve keyifli yolculuğunuzun sonuna geldiniz. Çünkü bebeğiniz dış dünyada hayatını sürdürebilecek gelişime sahip. Yani her an yanınıza gelebilir. Bununla birlikte beyin hücreleri artmaya devam ediyor. Üstelik anne karnında artan beyin hücreleri çok kıymetli ve özeldir. Bu sebeple sezaryen planlanmış dahi olsa, bebeğin mümkün olduğunca fazla anne karnında kalması ve beyin hücresi sayısının artması sağlanır. Bebeğin en az 39 haftalık olması şartı getirilmiştir. Hamileliğin 9. ayına gelindiğinde, bebeğin cildini saran lanugo isimli tüyler artık neredeyse tamamen dökülmüş durumda. Cilt altı yağlanması ise devam etmekte…

Gebeliğin 9. ayında bebeğimizin cildini sarmış durumda olan Verniks Kazeoza tabakası, cildini nemlendirip, ısı dengesi sağlamayı sürdürüyor. Ayrıca yaklaşan doğum sırasında da bebeğimizin doğum kanalından geçişini kolaylaştıracaktır. Bu sırada bebeğimiz göbek kordonu sayesinde annesinden antikor almaya da devam ediyor. Doğduktan sonra, annesinden aldığı bu antikorlar sayesinde dış dünyanın mikroplarından ve hastalıklarından korunabilecek. 

Hafta Hafta Gebelik Gebeliğin 9. Ayında Bebeğin Hareketleri

Bebeğinizin hareket alanı bu süreçte oldukça daralmış olacaktır. Buna karşın esneme hareketleri yaptığını hissedebilirsiniz. Ayrıca el ve ayakları ile yaptığı itme hareketlerini de hissedeceksiniz. Hıçkırıkları ise ritmik minik zıplamalar şeklinde hissedilebilir. Hamileliğin 9. ayında bebeğiniz uyuduğu zamanların dışında hareket ediyor olacaktır ve bu zamanları takip etmeniz yerinde olabilir. Eğer hareketliliğini anormal bir sürede hissetmezseniz, doktorunuza haber vermelisiniz. 

Hamilelikte 9. Ay Ultrason Görüntüleri

Gebeliğin 9. ayında gerçekleştirilen ultrason görüntüleme işleminde, doktorunuz bebeğinizin pozisyonunu değerlendirecek, kalp atış hızı, hareketliliği ve amniyon sıvısının miktarına bakacaktır. Muhtemelen bu süreçte bebeğiniz baş aşağı pozisyona gelmiş olacaktır. Başı pelvisin içerisine yerleşmiştir. İdeal doğum pozisyonunda da bebeğin başı aşağıya gelmiş, yüzü annenin omurga kısmına yani arka tarafa dönmüştür. Bununla birlikte bebeğin yüzü sağda,  solda ya da önde de olabilir. Muhtemelen doğuma kadar arka tarafa dönecek, başı ideal pozisyona gelecektir.

Hamilelikte 9. Ayda Anne Vücudunda Meydana Gelen Değişiklikler

Anne adayı hamileliğinin 9. ayında artık karnının iyice aşağıya indiğini hisseder. Bu durum, bebeğin başını pelvise yerleştirmiş olmasından kaynaklanır. Buna bağlı olarak da anne adayının alt bölgelerinde yani pelviste ağrı ve acı hissetmesi doğaldır. 

Doğum Belirtileri

Gebeliğin 9. Ayına gelindiğinde artık doğum her an gerçekleşebilir. Doğru zamanı bebek seçecektir. Buna bağlı olarak da doğum belirtileri başlar. Şu belirtiler olabilir;

  • Yalancı kasılma denilen Braxton Hicks sayısında artış gözlenir.
  • Düzenli kasılmaların başlaması… Her 10 – 15 dakikada bir kasılma gerçekleşir. 
  • Düzenli kasılmaların zaman aralığının uzaması ile birlikte kasılma şiddetinde artış olması.
  • Yürürken ya da uzanırken kasılma şiddetinde artış hissedilmesi.
  • Regl sancısına benzer bir ağrının hissedilmesi.
  • İshal olmak.
  • Rahim ağzında bulunan serviks, yani mukus tıkacı bu aşamada yumuşayacağı için kan gelmesi söz konusu olabilir. Halk arasında bu durum nişan gelmesi olarak da ifade edilir. 
  • Sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmek.
  • Amniyon sıvısının az ya da çok gelmesi durumu.

Tüm bunlar bir doğum belirtisidir ve fark edildiğinde henüz doktorunuza haber vermediyseniz, kesinlikle haber vermelisiniz. 

Sezaryen Ameliyatı ile Doğum

Hamileliğin 9 aylık keyifli ve özel süreci, doğum ile birlikte sona erer. Doğum için bir alternatif gibi görülen ancak aslında gerekli olduğu durumlarda tercih edilmesi gereken sezaryen ile doğum, risksiz bir seçenek sanılmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sezaryen ameliyatı ile yapılan doğum, doğal doğum ile aynı seviyede risk taşır. Bununla birlikte bazı zorunlu hallerde uygulanan bu yöntem, tam anlamı ile hayat kurtarıcı olabilir. Keyfi olarak bu yöntemin tercih edilmesi ise hem annenin hem de bebeğin doğasına aykırıdır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin 9. ayı artık doğumun yaklaştığı anlamına gelir ve bu süreçte dikkatli olmak gerekir. Örneğin, doğum yapacağınız hastaneden uzak yerlere seyahat etmemelisiniz. Ayrıca çevrenizdekilerin doğum ile ilgili pek çok önerisi olabilir, gereksiz konuşmaları olabilir. Bunlara kulak asmayıp sadece doktorunuzun uyarılarını dikkate almalısınız. Yoga ve meditasyon yapabilir, dua ederek doğuma hazırlanabilirsiniz. 

Hamileliğin 9. Ayında Cinsellik

Eğer herhangi bir sorun yoksa bu aşamaya kadar sorunsuz gelinmiş ve doktorunuz herhangi bir uyarıda bulunmamışsa gebeliğin 9. ayında cinsel ilişkiye girmekte herhangi bir sakınca yoktur. Sadece erkeğin menisinde bulunan prostaglandin hormonuna karşı prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü bu hormon rahim ağzı tıkacını yumuşatabilir ve doğumu tetikleyebilir. 

Doğum Çantası

Doğum çantası önemli bir hazırlıktır ve hamileliğin 9. ayına hem annenin, hem de bebeğin ihtiyaçları bu çanta içerisinde yer almalıdır.

Doğum

Normal şartlarda hamilelik 9 ay 10 gün (40 hafta) olarak ifade edilse de bunun öncesinde ya da sonrasında doğum gerçekleşebilir. Bebeğinizin hangi tarihi seçeceğini bilemezsiniz. Hamileliğin 40 haftayı geçmiş olması sizi endişelendirmemelidir. Her hangi bir sorun olmadığı sürece tıp literatürüne göre 42 hafta dolana kadar bebeğin gelmesi beklenebilir. Bu durum da sadece doktorunuz daha sık takip edecektir. Ülkemizde doğrumu bekleme süreci devlet hastanelerinde 41 haftayken, özel hastanelerde 40 haftadır. Doğal doğum yaptıran doktorlar ise genellikle 42 haftaya kadar bekler. Bu noktaya gelene kadar bununla ilgili tercihinizi doktorunuza bildirirseniz, ona göre bir planlama yapabilirsiniz. 

Su Kesesinin Açılması

Hamilelerin %15’lik bir kısmında doğum başlamadan önce amniyon sıvısı gelir. Buna karşın bebeğin kalp atışları normalse doktorunuz doğum için 12 – 24 saat bekleyebilir. Eğer bebeğiniz doğal doğumla dünyaya gelmeyecekse sezaryen ameliyatı önerilecektir.

Makat Geliş Bebeklerin Doğumu

9 aylık bir bebek hala anne karnında baş aşağıya dönmemiş olabilir. Yani oturma pozisyonunda durabilir. Bu durum %4 ihtimalle görülür. Bunun sebebi ise bebeğin o haftalardaki diğer bebeklerden daha küçük olması olabilir. Amniyon sıvısının fazlalığı sebebi ile olabilir. Daha önce doğum yapmış kişilerin rahim gevşekliğine bağlı olabilir. 

Makat gelişli bebeklerin sezaryenle alınması şart değildir. Tecrübeli doktorlar normal doğumu da sağlayabilir. Tabii eğer anne ya da bebekte risk teşkil edecek bir durum söz konusu değilse normal doğum tercih edilebilir. Makat doğumların ortalama yarısı doğal doğum şeklinde gerçekleşmektedir. Araştırmalar ise gösteriyor ki, dinlenme sırasında uzanmak yerine oturan annelerin bebekleri, hamileliğin son 3 aylık döneminde baş aşağı dönmektedir. Daha doğrusu bu yöndeki eğilimleri fazla olmaktadır. 

Doğumun Evreleri Nelerdir?

Doğal doğum 3 evre ile değerlendirilir. Birinci evrede kasılmalar başlamıştır. İkinci evrede, bebeğin rahim içerisinden dünyaya çıkışı gerçekleşir. Üçüncü evre ise bebeğin dünyaya gelişinden sonra 10 – 30 dakika kadar sürer. Plasenta ve benzeri rahim içerisindekilerin çıkması ile tamamlanır. 

Doğum Sonrası Bebek Bakımı

Doğumun gerçekleşmesi ile birlikte hemşire bebeğinizin ağız ve burnundaki mukus ve amniyotik sıvıları temizleyecektir. Çocuk doktoru ise Apgar skoru değerlendirmesi yapacaktır. Bu değerlendirme bebeğinizin ilk sağlık ölçüsüdür. Ayrıca doğum sonrası bebeğin aşı ya da yıkanma gibi ihtiyaçlarından önce annesine ihtiyacı olduğu düşünüldüğünden, ten tene temas uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulamayı istiyorsanız, doğum öncesinde doktorunuz ile bunu görüşmüş olmalısınız.