Histeroskopik Septum Tedavisi
Septum, rahim içerisinde bir anormallik olarak doğuştan bulunan perdeye verilen isimdir. Bu problemin söz konusu olduğu hastalarda, hastalığın şiddetini septumun rahmin ne kadar alt kısmına indiği belirlemektedir. Rahimde septum bulunması, bir kısırlık sebebi olmasa da erken ya da geç düşüklerin sebebi olabilmektedir. Bu sebeple de tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Vajinal ultrason ile kolayca tanı konulabilen bu problemin tedavisinde ise Histereskop adı verilen alet kullanılıyor ve yapılan işleme de Histeroskopi deniliyor. Günümüzde bu probleminin ortadan kaldırılmasında en sık kullanılan yöntemdir.
Septum nedir?
Basit bir şekilde ifade edecek olursak, septum adı verilen yapı, rahmi ikiye bölen bir duvar ya da perde olarak tanımlanabilir. Bir tür doğumsal anomali olarak karşımıza çıkan durum, henüz anne karnındayken şekillenir.
Septum hangi problemlere yol açar?
Septum olarak tanımlanan perde yapısı, başta düşüklerin sebebi olarak nitelenir. Bunun yanı sıra cinsel ilişkide zorlanma durumu, zor doğum süreci, tekrarlayan düşükler, sancılı adet dönemi ve kısırlık, bu sebep ile karşımıza çıkabilecek tablolardır. Tedavisi ile bu durumların büyük bir kısmı ortadan kaldırılabilir.
Septum tanısı nasıl konulur?
Bunun için pek çok farklı teknolojiden faydalanılabiliyor. Ultrasonografi, MR ve HSG teknolojileri ile rahim gözlenerek teşhis konulabilir. Kişinin durumuna göre hekim bu yöntemlerden birini ya da bazen emin olmak için birkaç tanesini tercih edebilir.
Histeroskopi nedir?
Histeroskopi, rahim içerisinin bir tür optik kamera görevi gören Histeroskop aleti ile görüntülenmesidir. Hem tanı koyma amacıyla hem de cerrahi girişimler sebebi ile tercih edilen uygulama, genel olarak güvenli ve konforlu bir süreç sunar.
Histereskopi nasıl yapılır?
Bu uygulamanın temel mantığı, Histeroskop olarak bilinen kamera ile gözlemleme imkanı tanıyan aletin, vajinal yoldan rahim içerisine girmesi şeklindedir. Genel olarak lokal anestezi, genel anestezi ya da spinal anestezi altında uygulanabiliyor. Bu görüntüleme teknolojisi, rahim içerisindeki anormal durumları bir ekranda görebilmemizi sağlıyor. İşlem öncesi rahim ağzı açıklığını sağlayacak bir ilaç verilmesi ise işlemi kolaylaştırıyor ve sıkıntısız bir süreç söz konusu oluyor.
Histeroskopi ile hangi hastalıklar tedavi edilir?
Hem tanı tam de tedavi aracı olarak tanımlanan bu uygulama, septum, hipoplazi ve arkuat gibi rahim anomalilerinde sıklıkla tercih edilir. Rahim yapışıklıkları söz konusu olduğunda da bu yöntemden faydalanılabiliyor. Ayrıca Endometrium kanserleri ve aşırı kanama durumunu ortaya çıkaran polip ya da miyomlarda da kullanılabiliyor. En sık kullanımına baktığımızda ise Histeroskopik septum tedavisi karşımıza çıkıyor.
Histeroskopik septum tedavisi nasıl yapılır?
Histereskopik septum tedavisinde, öncelikle Histereskop adı verilen alet, vajinal olarak rahim içerisine sokulur ve buradan da görüntü alınması sağlanır. Daha sonra ise yardımcı aletler aracılığı ile tespit edilen septum kesilir. Bunun için mikro makaslar, elektrik enerjisi ya da lazer teknolojisi kullanılabilir. Septumun kesilmesinin ardından işlem tamamlanmıştır ve bu operasyon toplamda ortalama 20 dakika sürmektedir. Yani son derece hızlı ve pratik bir çözümdür. Risklerinin az olması da Histeroskopik septum tedavisinin tercih edilmesinin önemli bir nedenidir.
Histereskopik septum tedavisi sonrası süreç
Toplamda 20 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştiği için tercih edilen bir yöntem. Operasyonun ardından, hafif bir ağrı hissi yaşayabilirsiniz ve lekelenme şeklinde vajinal kanama görülebilir. Bunlar son derece doğal ve beklenen durumlardır. Diğer taraftan eğer şiddetli bir ağrı ya da kanama söz konusu olursa mutlaka doktora haber verilmesi gerekiyor. Histeroskopik septum tedavisinin ardından hastanede yatmaya ise hiç gerek yok. Aynı gün çıkıp evinize giderek dinlenebilirsiniz. Ertesi gün ise normal günlük yaşamınıza devam edebilir ve hatta işe dahi gidebilirsiniz. Yaşamınızı etkileyecek, sekteye uğratacak bir işlem değildir.
İyi bir hekim tercih etmek, profesyonel, tecrübeli ve iletişimi kuvvetli bir uzmandan randevu almak, bu süreci sizin için daha sağlıklı kılacaktır. Aynı zamanda teşhis ve tedavi süresince doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız. Buna uygun hareket ettiğiniz takdirde tedavi olabilir ve düşük sebebi olabilen bu anormallikten kurtulabilirsiniz.