İdrar Kesesi Sarkması Nedir?
İdrar kesesi ya da idrar torbası olarak ifade edilen kısım mesanemizdir ve vajina ön duvarına komşu konumda olan mesanenin rahim içerisine doğru bombeleşmiş bir duruş oluşturmasına da mesane sarkması yani idrar kesesi sarkması adı verilir. Genellikle normal doğumun ardından kadınlarda ortaya çıktığı görülür ve gençlerde, özellikle de doğum yapmamış olan kişilerde oldukça nadir bir şekilde görülmektedir. Sıklıkla ise menopoz sonrası dönemde görülmektedir. Bu dönemde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kaslarda ve bağ dokularda oluşan gevşeme idrar kesesi sarkmasının en önemli sebebidir.
İdrar Kesesi Sarkması Kimlerde Görülür?
Mesane sarkmasının pek çok sebebi olduğundan, pek çok farklı grupta bu durum görülebiliyor. Özellikle şu şartlarda daha fazla rastlandığını söyleyebiliriz;
- İri bebek doğurmuş olma
- Doğumda vajina yırtılması söz konusu olması
- Karın içi basıncında artış yapan kronik öksürük durumu
- Obezite
- Ağır işlerde çalışıyor olma
- Genetik yatkınlığa sahip olma
- Sigara kullanma
- Kronik kabızlık
- Pelvik cerrahi operasyon geçirmiş olma
- Şeker hastalığına sahip olma
İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Mesane sarkması hafif derecede seyrediyorsa, hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak orta derece bir sarkma durumu varsa, karnın alt kısımlarında bir ağırlık hissi oluşabilir. Sırt ve karnın alt kısımlarında hafif bir ağrı ile rahatsızlık hissi gözlenebilir. İleri derecede sarkma ise vajinada büyük bir kitle varmış gibi hissettirirken, rahmin dışarıdan görülmesi de mümkündür. Bunların dışında ortaya çıkabilen belirtiler ise şöyle;
- Sık idrara çıkma isteği hissetmek
- Gülme, öksürme ve hapşırma gibi durumlarda idrar kaçırmak
- Cinsel ilişki sırasında idrar kaçırmak
- İdrar yaparken sıkıntı yaşamak
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
- İdrarın tam olarak yapılamadığı hissine sahip olmak
Nasıl Teşhis Edilir?
Dışarıdan fark edilebilecek boyuttaki idrar kesesi sarkmaları, kolayca teşhis edilebilir. Bunlar hem çok belirti gösterir, hem de orta ve ileri derece olarak sınıflandırılabilirler. Bazen ise Jinekolojik muayene sırasında tesadüfen teşhis edilen vakalar ile karşılaşılmaktadır. Bunlar ise genellikle idrar kaçırma ve vajinada dolgunluk hissi ile kendini belli eder. Bu durumda yapılacak tam idrar tahlili, böbrek fonksiyon testleri ve idrar kültürü testi ile net olarak teşhis etmek mümkün olacaktır.
İdrar Kesesi Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi kadının yaşı, hastalığın seviyesi ve genel sağlık durumuna göre şekillendirilir. Bunun yanı sıra ileride gebelik isteyip istememesi de belirleyici bir unsur olmaktadır. Gebelik arzu etmeyen bir kadın için uygulanacak tedavi genellikle hastanın kendi dokusu aracılığıyla mesanenin yukarı kaldırılmasıdır. Diğer taraftan başarı oranı oldukça yüksek olan bir tedavi şekli olarak meş adı verilen tıbbi bezlerin mesane altına yerleştirilmesi de göz ardı edilmemelidir. Genellikle kısa süreli cerrahi operasyonlar olan bu alternatifler ile bu sarkma sorununa çözüm bulunabiliyor ve kişi çok daha mutlu bir şekilde yaşamına devam edebiliyor. Bu tür bir sorun ile karşılaşanlar ise zaman kaybetmeden bir uzman hekim ile görüşmesi gerekir. Bu sürece dair detaylı bilgi almak ve randevu alarak tedavi olmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.