Servikal Ektropiyon
Serviks, yani halk arasındaki ifade ile rahim ağzı, rahimin vajen ile ilişkili olan kısmıdır ve bu nokta önemli bir sınır görevi görür. Serviksin dış yüzeyini yassı epitel hücreleri sararken, iç boşluğunu ise silindirik epital hücreleri kaplamaktadır. Bu iki farklı hücre grubunu birbirinden ayıran rahim ağzındaki sınıra ise skuamokolumnar ya da Transformasyon alanı denilmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin büyük bir bölümü, tam olarak bu noktaya bağlı sebepler ile ortaya çıktığı için önemsenmektedir. Serviksin iç yüzeyi kırmızı renkli görünürken, dış yüzeyi pembe renklidir ve bu sebeple de iki bölgenin ayrımı net bir şekilde görülebilmektedir. Bazen ise iç yüzeydeki doku dışarıya doğru yayılır ve bu durumda transformasyon alanı da dışarıya doğru kayar. Oluşan bu yer değiştirme, servikal ektropiyon olarak nitelendirilir. Ancak herhangi bir yara ya da patoloji söz konusu değildir. Kanser ya da kansere zemin hazırlayan bir lezyon yoktur. Sadece iki bölgeyi ayıran sınır yer değiştirmiştir. Diğer taraftan şöyle bir tanımlama yapılabilir; servikal ektropiyon ya da diğer bir ifade ile servikal ektopi, servikal kanalın iç kısmını kaplayan yumuşak hücrelerin (glandüler hücreler) serviksin dış alanına yayıldığı zamanı ifade eder.
Servikal Ektropiyon ile Servikal Erozyon Birbirinden Farklı mıdır?
Servikal ektropiyon, kısaca rahimin iç ve dış yüzeyini ayıran sınır bölgesinin yer değiştirmesi olarak ifade edilebilirken, servikal erozyon, basit bir ifade ile rahim ağzı yarası olarak ifade edilebilir. Mevcut riskleri sebebi ile tedavi edilmesi gerekmektedir ve önemsenen bir durumdur. Çünkü yara bu bölgede istenen bir olgu değil. Pek çok farklı yöntemle tedavi edilebilir ve kişi normal yaşamına devam edebilir.
Servikal Ektropiyona ne sebep olur?
Servikal ektropiyon, çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşabilir. Bunların başında hormonal değişiklikler ve hamilelik gelir. Unutulmamalıdır ki, rahim ağzı kanseri ya da kansere yol açabilecek başka bir durumun gelişimi ile bağlantılı olan bir olgu değildir.
Servikal ektropion tehlikeli midir?
Servikal ektropion tehlikeli olarak nitelenebilecek bir durum değildir ve genellikle de herhangi bir tıbbi komplikasyona sebep olmaz. Kanser ile bir bağlantısı yoktur ve hamilelerde ise embriyoya ya da hamile kadına zarar vermez. Genellikle bu durum tedavi olmadan kendiliğinden çözülür ve pek çok kişi bu durumu yaşadığının bile farkında değildir.
Servikal erozyonun belirtileri nelerdir?
Servikal erozyonun belirtileri genel olarak belli şikâyetler ile ortaya çıkar. Kişi cinsel kanama, akıntı ve ağrı yaşamaktadır. Bu tür sorunların yaşanması, bir işaret olarak algılanabilir.
Servikal erozyon nasıl tedavi edilir?
Kriyoterapi ve elektrokoterizasyon adı verilen yöntemler ile servikal erozyon tedavisi mümkündür. Kriyocerrahi olarak da adlandırılan uygulamada doktor, serviksteki hücreleri dondurur ve yaşadığınız semptomları durdurmak için bir prob kullanır. İşlem sırasında kişi uyanık olmaktadır ve muhtemelen herhangi bir ağrı ve rahatsızlık hissi söz konusu olmayacaktır. Araştırmalara göre ise bu prosedürün servikal ektropiyona bağlı olarak çok fazla akıntısı olan kadınlar için son derece faydalı olduğunu göstermektedir ve en sık bu sebeple tercih edilir.