Doğumun tecrübeli ellerde gerçekleşmesi gerekir tabii ki bu noktada zararlı değildir. Bebeğin başında sonradan kaybolan izler bırakan bu uygulamalar, anne karnından bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için uygulanırlar.
Daha fazla çocuk sahibi olmak istemeyen çiftlere Tüplerin Bağlanması (Cerrahi Sterilizasyon) önerilebilir. Gelişmiş yerlerde bu işlemi uygulayanların oranı neredeyse %20’lere çıkmaktadır. Güvenilirliği neredeyse %100 olan uygulamanın kadının cinsel yaşamına olumsuz etkisi yoktur. Doğum eğer sezeryansa aynı anda uygulanabilir, eğer normal doğumsa basit bir cerrahi girişim ile yeterlidir.
Bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için vajinal kanalın alt kısmına kesi yapılır ve buna epizyotomi denir. Epizyotomi yapmak önemlidir çünkü yeteri kadar açılma olmazsa ve doğum hızlı olursa bu bölgede yırtılmalar olabilir.
Damardan ilaç verilmeden önce uygulanan Prostaglandin içeren jeller vajinal yoldan uygulanır ve doğumun başlamasına yardımcı olur. Damardan verilen ilaçlar ile kasılmalar başlatılabilir fakat bu durumda doğumlar genelde daha uzun sürer.
Doğumda bunun olasılığı %15’tir. Genellikle uzman doktor tarafından bu durum bebeğin başı çıkarılırken düzeltilir. Ya da kordonun tamamen kesilmesi ile bu sorun çözülür. Eğer doğumda kordon dolanıp sıkıştırırsa bebeğin kalp atışlarında düzensizliğe sebep olur.
Bebeğin sindirim sistemi doğum öncesi mekonyum ile doludur. Doğum zamanı uzamış gebelerde bebeğin barsak hareketleri ile mekonyum amniyon sıvısına karışabilir. Ve bu noktada bebeğin nefes alması ile bu sıvı akciğerlere gidebilir ve bebek için tehlikeli olan Mekonyum Aspirasyonu gerçekleşebilir.
Genellikle doğum eylemi başlayana dek Normal Doğum (vajinal doğum) yapılıp yapılamayacağı belli olmaz. Ve doğumların yaklaşık %20’si sezaryen ile gerçekleşir.
Narkotik ilaçlar ağrıları minimize etmek ve gebenin dinlenmesini sağlamak için kullanılabilir. Düşük dozda kullanıldıkları için doğumun uzamasına neden olmazlar. Epidural anestezi de doğumdaki ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Bazen doğumu yavaşlatabilen Epidural anestezi ise sırta yerleştirilen ince bir katater aracılığı ile vücuda verilir. Ve ağrıların azaltılması sağlanır. Epidural anestezi rahim ağzı açıklığı 4 cm’den fazla ve bebek pelvise yerleştikten sonra verilirse doğum uzamayacaktır.
Son adet tarihi bazında hesaplandığında gebelik 280 gündür (40 hafta). Son adet tarihine 7 gün ekleyip, 3 ay geri gittiğimizde tahmini doğum tarihini bulabiliriz.
Buna örnek olarak; son adet tarihi 1 Mart 2019 olan bir gebenin tahmini doğum tarihi 7 Aralık 2019’dur.
Gebelik döneminde hormonal ve damarsal değişikliklerden kaynaklı olarak ilk zamanlarda baş ağrısı da dahil bu tarz belirtiler sık yaşanabilir.
Gebeliğin ilerleyen zamanlarında bu durum zamanla geçecektir.
Adetlerin düzensiz olması noktasında yumurtlama ve döllenme tarihini tahmin etmek güçtür. Bu durumda tahmini doğum tarihi ultrasonografik ölçümlere bağlı olarak hesaplanır.
Beklenen adet günü geçtikten yaklaşık 14 gün sonra gebelik ultrasonografik olarak tespit edilebilir. Ultrasonografik ile bebeğin gelişimi izlenebilir.
Hamileli sırasında yaşanan bulantılar, gebeliğin 8. Haftasında başlar ve 16. Haftaya kadar sürebilir. Sağlıklı bir gebeliğin göstergesi olan bulantılar, sık ve az yemek yenerek bastırılabilir. Çoğul gebeliklerde yükselen bHCG hormonu ile daha fazla bulantı görülebilir.
Vitamin kullanımdan kaynaklı mide bulantısı problemi yaşıyorsanız vitaminleri yemekten sonra ya da yatmadan önce alarak mide bulantılarını önleyebilirsiniz.
Hamilelik sırasında rahmin büyüyerek mesaneye baskı yapması vajinada baskı hissedilmesine ya da idrar hissine sebep olabilir. İlk 12 hafta devam eden bu durum daha sonra hamileliğin son dönemlerinde tekrar görülebilir.
Tüm hamilelik süresi boyunca 8-10 kg alınması sağlıklı bir gebeliğin göstergesidir. İlk trimesterda ise yaklaşık olarak 2 kg alınması normaldir. Hamileliğin ilk üç ayında alınan yüksek kilolar hamilelik döneminin daha yüksek kilo alımlarıyla sonuçlanmasına neden olabilir.
Gebelik sırasında hemen hemen tüm anneler bebeklerin anormal doğumla karşılaşacağına dair endişeye kapılırlar. Majör doğum anomalilerinin görülme sıklığı ise %3’tür.
Hamilelik döneminde çok gerekli olan durumlarda karnı çelik yelek ile sararak göğüs röntgeni çektirebilirsiniz.
Soğuk algınlığı durumunu daha rahat atlatabilmek için bol bol dinlenmeli, sıcak sıvı tüketmeli ve doktor kontrolünde gerektiğinde parasetamol ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanılabilir.
Hamilelik döneminde yüksek oranlarda kahve tüketiminin erken doğum ve düşük gibi bir çok probleme neden olduğu söylenebilir. Gebelik döneminde en fazla bir ya da iki bardak kahve tüketilebilir.
Hamileliğin son ayına rahatlıkla seyahat edebilirsiniz. Uzun boylu seyahatlerinizde sık sık kalkıp dolaşarak ve bol sıvı tüketerek seyahatinizi kolaylaştıracaktır.
Bebeğin anne karnındaki ilk hareketleri gebeliğin 20. Haftasında hissedilmeye başlar. Eğer gebeliğin 24. Haftasına kadar bebeğin hiç bir hareketini hissetmediyseniz mutlaka doktorunuza başvulmalısınız.
Ağır ve tehlikeli egzersizler yapılmadan günlük egzersiz rutinlerinize devam edebilirsiniz. Egzersiz sırasında yorgunluk hissederseniz mutlaka dinlenmeli ve denge gerektiren egzersizlerden uzak durmalısınız.